دارندگان مدارک کارشناسی پیوسته و یا ناپیوسته رسمی و بالاتر مورد تأیید وزارتین و یا دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی ميتوانند بدون توجه به نوع رشته تحصیلی خویش در یک رشته گرایش از رشتههای امتحانی (به جز رشته مهندسی معماری و طراحی شهری) ثبتنام نمایند.
تعریف هدف
کارشناسی ارشد آسیب شناسی و حرکات اصلاحی، موارد مربوط به آسیب شناسی ورزشی، حرکات اصلاحی، پیش گیری و بازتوانی، تربیت بدنی ویژه و ورزش معلولین است. افراد تحت پوشش این رشته شامل گستره ای از مبتلایان به ناهنجاری های جسمی و حرکتی، افرادی که در معرض آسیب دیدگی ورزشی قرار دارند و کم توانان جسمی، ذهنی و رفتاری است که از آنان تحت عنوان کم توان، بیمار و معلول یاد می شود.
ضرورت
هدف کلی از تشکیل این گرایش در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی تربیت فارغالتحصیلاتی است که بتوانند آگاهی عمومی افراد جامعه را نسبت به ضعفها و عوارض جسمانی و روحی و روانی خود را بالا برده به اصلاح، ترمیم و بازتوانی اندام های ضعیف خود از طریق حرکات مناسب و کنترل شده اقدام نمایند. درواقع این گرایش از دو قسمت مجزا تشکیل شده است قسمت اول آسیب شناسی ورزشی می باشد که وظیفه این گرایش بررسی و انجام پژوهش های گوناگون بر روی آسیب های شایع و علل آن در ورزش ها و انجام حرکات می باشد تا بتوانند با دست آوردهای آن به جهت پیشگیری به مربیان، ورزشکاران و ... یاری رسانند. بخش دوم این گرایش یعنی حرکات اصلاحی و توانبخشی ورزشی می باشد که بیشتر جنبه آن تشخیص و درمان است لازم بذکر می باشد حرکات اصلاحی و درمانی در عموم با انجام حرکات گوناگون و دستگاه جهت رفع ناراحتی و بیماری صورت می گیرد و در ورزش جهت انجام پژوهش در مورد ارائه حرکات ورزشی و ... و تاثیر حرکت درمانی بر ورزشکاران می باشد، از کاربردهای دیگر این رشته این می باشد که به مربیان و ورزشکاران کمک می کند تا ضعف ها و ناهنجاری های بدنی را شناخته و به جهت رفع آن ورزشکار را راهنمایی نماید تا به متخصص مربطه مراجعه کند و با این کار از بیشتر شدن ناهنجاری پیشگیری می نمایند و در قسمتی دیگر بر این اساس می توانند بر اساس شناخت ساختار بدنی سالم در نوع ارائه برنامه تمرینی خود نکات لازم را لحاظ نمایند
اهداف
در سرفصل دروسی که در مقاطع مختلف تحصیلی این رشته در نظر گرفته شده است اهدافی به شرح زیر دنبال میشود:
تعریف هدف
ضرورت ایجاد دوره کارشناسی ارشد ریاضی سال ها است که توسط اندیشمندان علوم تربیتی و استادان ریاضی کشور مطرح می شود و مسئولان تعلیم و تربیت و برنامه ریزان آموزش و پرورش نیز آن را پذیرفته و برایجاد آن تاکید دارند.
معرفی رشته
موضوع چندین بار نیز در کنفرانس ریاضی کشور مطرح شده است و اکثریت استادان ریاضی این ضرورت را تایید کرده اند ولی به دلیل عدم امکانات اجرایی، نداشتن متولی و کمبود استادان متخصص تاسیس این دوره به تعویق افتاده بود تا سرانجام بنا به اعلام نیاز و تاکید وزارت آموزش و پرورش مبنی بر تشکیل این دوره آموزشی در سطح تحصیلات تکمیلی گروهی از استادان ریاضی متخصص در امر آموزش از دانشگاههای مختلف و جمعی از استادان روانشناسی و علوم تربیتی گرد آمدند تا برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد آموزش ریاضی را طراحی و تدوین نمایند. این گروه با توجه به پیشنهادهای رسیده از دانشگاهها و مطالعه طرحهای پیشنهادی و جمع اوری اطلاعات از دوره های مشابه در دانشگاهها بزرگ جهان و بررسی ضرورتها این برنامه تدوین و برای تصویب به شورای عالی برنامه پیشنهاد کرد
طول دوره تحصیل
طول دوره کارشناسی ارشد آموزش ریاضی 2 سال است و نظام آموزشی آن واحدی و تابع نظام آموزش عالی است. منظور از واحد، میزان درسی است که می توان آن را به طور کامل، به صورت نظری در یک ساعت در طول هفته، جمعاً (هفده) در یک نیمسال تحصیلی تدریس کرد. مدت تدریس هر واحدنظریک ساعت، عملی 2 ساعت، کارگاهی 3 ساعت، کارورزی و کارآموزی 4 ساعت در هفته است و طول هر نیمسال تحصیلی 17 هفته است
نقش و توانایی
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد آموزش ریاضی می توانند:
تبصره : انتظارمی رود این فارغ التحصیلان توانائی طرح، اجرا و ارزیابی کمی و کیفی برنامه های ریاضی را نیز داشته باشند، مفاهیم روانشناسی آموزش ریاضی را به قدر کافی بشناسند و بتوانند به انجام تحقیق و یا نقد و بررسی تحقیقات انجام شده در زمینه آموزش ریاضی بپردازند.
این توانایی امکان به روز کردن اطلاعات و قرار گرفتن درجریان تازه تحقیقاتی این رشته درسی در زمینه های مختلف فراهم می سازد.
تعریف هدف
هدف از تشکیل دوره کارشناسی ارشد آموزش زبان انگلیسی تربیت افراد واجد صلاحیت برای تدریس زبان انگلیسی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی و برآوردن نیازهای جامعه از نظر نیروی انسانی متخصص در زمینه مسایل آموزش زبان و ترجمه متون مختلف انگلیسی به زبان فارسی و بالعکس و یا دیگر مشاغل مربوط میباشد
کسانی که برای این دوره انتخاب میشوند ضمن تکمیل معلومات قبلی خود راجع به جنبهای مختلف زبان بطور اعم و زبان انگلیسی بطور خاص با اصول نظری و روشها و شگردهای تدریس این زبان در دانشگاههای ایران بعد از انقلاب و با عنایت به نیازهای جامعه ، آشنائی مطلوب حاصل میکنند.
تواناییهای لازم برای فارغالتحصیلان
تحصیلکنندگان در این رشته باید از سطح بالایی از دانش زبان عمومی برخوردار باشند. علاوه بر دارا بودن دانش زبان عمومی، باید به مسایل مربوط به آموزش، تدریس و یادگیری زبان علاقهمند باشند. به طور کلی افرادی که وارد این رشته میشوند نه تنها باید به زبان انگلیسی علاقهمندبوده و از خواندن آن لذت ببرند، بلکه باید به برخی مسایل روانشناسی وآموزشی نیز علاقهمند بوده و مهمتر از همه دارای پشتکار فراوان باشند.
زمینههای اشتغال
فارغالتحصیلان این رشته از نظر بازار کار شرایط نسبتاً مناسبی دارند. بیشتر فعالیتهای آنها به آموزش زبان مربوط میشود. از تدریس در مؤسسات خصوصی آموزش زبان گرفته تا تدریس در دانشگاهها، همکاری با مجلات و روزنامههای خارجی منتشر شده در داخل کشور، همکاری با صدا و سیما در بخش دوبلهکردن فیلمهای خارجی، همکاری با شرکتهای مسافرتی به عنوان راهنمای تور. البته باید توجه داشت که هر دانشجویی صرفاً با پاس کردن واحدهای دانشگاهی نمیتواند فرصتهای شغلی خوبی داشته باشد بلکه این امر بستگی به پشتکار و دانش فرد دارد.
تعریف هدف
دورههای کارشناسی ارشد زیستشناسی از دورههای کارشناسی ارشد در نظام آموزش عالیاند که اهداف آنها تربیت کارشناسان ارشد متعهد و متخصص به نحوی است که از مفاهیم اساسی زیستشناسی آگاهی کافی داشته، جنبههای نظری و کاربردی مختلف آن را بشناسد
به علاوه با گذراندن دوره تخصصی در هر یک از رشتههای علوم گیاهی، علوم جانوری و بیوشیمی بتوانند نیاز مراکر آموزشی، پژوهشی تولیدی و خدماتی به کارشناسان ارشد در زمینه مذکور را برطرف نمایند. بیوشیمی علم مربوط به ترکیب اجزا و ساختار مواد موجود در سیستم های زنده و واکنش های شیمیایی انجام شده دراین سیستم هاست. شاخه ای از زیست شناسی است،اماشاخه ای از شیمی آلی نیز به شمارمی رود. مطالعه زیست شناسی درسطح مولکولی را زیست شیمی گویند. علمی است که درباره ترکیبات و واکنشهای شیمیایی درموجودات زنده بحث می کند. مطالعه واکنشهای شیمیایی است که درون سلولهای بافت های جاندار صورت می پذیرد. بیوشیمی شاخه ای ازعلوم زیستی است که به ساختارشیمیایی ترکیبات حیاتی وروابط متقابل آنها می پردازد. بیوشیمی یا شیمی حیاتی ، بیشتر به خواص شیمیایی موادآلی موجود در سلول و همچنین واکنشهایی که بین این مواد انجام می گیرد مربوط می شود. دانشی که بامولکولهای گوناگون موجود درسلولها و جانداران و با واکنشهای شیمیایی آنها سروکار دارد. در واقع بیوشیمی تبیین مولکولی تمام فرآیندهای شیمیایی سلولهای زنده است. هدف اصلی این رشته درک کامل تمام فرآیندهای شیمیایی مرتبط با سلولهای زنده درسطح مولکولی، تلاش برای شناخت چگونگی آغازحیات است. هدف نهایی زیست شیمی به دست آوردن درک واضح ازواکنشهای شیمیایی که در درون سلول زنده صورت می گیرد وارتباط این واکنشها باساختار وکار سلول است. گسترش سریع علم وتکنولوژی بیوشیمی درسالهای اخیر،محققین را قادرساخته که به بسیاری ازسوالات واشکالات اساسی درمورد بیولوژی وعلم پزشکی جواب بدهند.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ارشد زیستشناسی میتوانند در مؤسسات آموزش عالی به عنوان مربی برای رفع نیازهای آموزشی و پژوهشی مشغول کار شده یا به عنوان کارشناسان ارشد (خبره) در وزارتخانهها، مؤسسات پژوهشی تولیدی خدماتی از جمله کشاورزی، نفت، شیلات، مؤسسات دفع آفات، باغهای گیاهشناسی، سرمسازی، مراکز تحقیقاتی بهداشتی، پزشکی، دارویی، منابع غذایی، مؤسسات مربوط به املاح بذر، جهاد سازندگی و ... در زمینهی تحصیلات تخصصی خود فعالیت نمایند.
ضرورت و اهمیت
نیاز مبرم و گسترده دانشگاهها، مؤسسات آموزش عالی، وزارتخانهها، مؤسسات و مراکز پژوهشی، تولیدی و خدماتی به کارشناسان ارشد اهمیت این رشته را نشان میدهد.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد پژوهش هنر یکی از دورههای آموزش عالی است که هدف آن تشویق و ترغیب تفکر در مقوله، هنر، رشد خلاقیتهای هنری و ارتقاء سطح بینش هنری در فرهنگ اسلامی است.
امید میرود با اجرای این دوره گامهای مؤثری در تقویت حوزههای آموزشی و پژوهشی هنر و تألیف و تصنیف در زمینههای هنری و جهتیابی و تصحیح حرکتهای هنری جامعه، اسلامی برداشته شود.
ضرورت و اهمیت
مقوله، هنر، نبض فرهنگ هر جامعه پویا و غنی است و هویت ملی- اعتقادی- اجتماعی هر جامعه منسجم به وضوح در آثار هنری آن جامعه منعکس است. از این روست که هنر و مباحث هنری، در فرهنگ کهن و ریشدار ایران، خصوصاً پس از انقلاب اصیل اسلامی مورد هجوم جدی بیگانگان قرار گرفته است. ایجاد دورههایی که بتوانند زمینهساز تحقیق و تحقق آمال فرهنگی و احیاء هویتهای اصیل جامعه در وادی حساس «هنر» باشد از اهمیت بسیار برخوردار است.
نقش و توانایی فارغالتحصیلان
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در دانشکدههای هنر به تدریس اشتغال ورزیده و در مراکز تحقیقات هنری نیز به عنوان محقق متکفل کار تحقیقی شود.
تعریف هدف
جامعهشناسی دانش بررسی جامعه است. این رشته علمی به بررسی جوامع بشری، برهمکنشهای آنها، و فرایندهایی که جوامع را در وضعیت جاریشان نگاه داشته یا تغییر میدهد، میپردازد.
هدف
هدف از رشته کارشناسی ارشدجامعه شناسی پرداختن به تجزیه جامعه به بخشهای تشکیل دهندهاش مانند انجمنها، نهادها، گروههای همجنس، همنژاد یا همسن، و بررسی نحوه برهمکنش فعال این اجزاء با همدیگر است. علاوه بر اینها، این علم موضوعاتی مانندطبقه اجتماعی، قشربندی، جنبش اجتماعی، تغییرات اجتماعی و بی نظمیهایی مانند جرم، انحراف، و انقلاب را مورد تحقیق قرار میدهد.
جامعه شناسی در پیام نور
گرایش ها در دانشگاهی های مختلف متفاوت است. به طور کلی در دانشگاه پیام نور فقط جامعه شناسی محض ارائه می شود. در دانشگاه های آزاد و دولتی، جامعه شناسی به روش تحقیق، پژوهش اجتماعی، جامع شناسی محض، تحقیقات میدانی اجتماعی و ... نیز ارائه می شوند.
ضرورت
علوم اجتماعی به بررسی روابط اجتماعی، سازمانها، گروهها و روابط متقابل میان ساختارهای اجتماعی، اقتصادی،سیاسی و فرهنگی میپردازد. در ایران عموماً منظور از علوم اجتماعی رشتههایی چون مردم شناسی، جمعیت شناسی و ... است . ولی در کاربرد بینالمللی کلیه دانشهای مربوط به انسان اجتماعی همچون اقتصاد،جامعهشناسی، سیاست، ارتباطات،روانشناسی و حقوق... را شامل میگردد. تفکر جامعهشناسی بیش از هر چیز به خودشناسی کمک میکند که به نوبه خود میتواند به شناخت بهتر ما از دنیای روابط اجتماعی یاری کند. مطالعه جامعهشناسی تا آنجا که با اندیشه جزمی مبارزه میکند، درک تنوع فرهنگی را میآموزد بینش عملکرد نهادهای اجتماعی را برای ما فراهم میسازد و امکانات آزادی انسان را افزایش میدهد.
تعریف هدف
جامعهشناسی دانش بررسی جامعه است. این رشته علمی به بررسی جوامع بشری، برهمکنشهای آنها، و فرایندهایی که جوامع را در وضعیت جاریشان نگاه داشته یا تغییر میدهد، میپردازد.
هدف
هدف از رشته کارشناسی ارشدجامعه شناسی پرداختن به تجزیه جامعه به بخشهای تشکیل دهندهاش مانند انجمنها، نهادها، گروههای همجنس، همنژاد یا همسن، و بررسی نحوه برهمکنش فعال این اجزاء با همدیگر است. علاوه بر اینها، این علم موضوعاتی مانندطبقه اجتماعی، قشربندی، جنبش اجتماعی، تغییرات اجتماعی و بی نظمیهایی مانند جرم، انحراف، و انقلاب را مورد تحقیق قرار میدهد.
جامعه شناسی در پیام نور
گرایش ها در دانشگاهی های مختلف متفاوت است. به طور کلی در دانشگاه پیام نور فقط جامعه شناسی محض ارائه می شود. در دانشگاه های آزاد و دولتی، جامعه شناسی به روش تحقیق، پژوهش اجتماعی، جامع شناسی محض، تحقیقات میدانی اجتماعی و ... نیز ارائه می شوند.
ضرورت
علوم اجتماعی به بررسی روابط اجتماعی، سازمانها، گروهها و روابط متقابل میان ساختارهای اجتماعی، اقتصادی،سیاسی و فرهنگی میپردازد. در ایران عموماً منظور از علوم اجتماعی رشتههایی چون مردم شناسی، جمعیت شناسی و ... است . ولی در کاربرد بینالمللی کلیه دانشهای مربوط به انسان اجتماعی همچون اقتصاد،جامعهشناسی، سیاست، ارتباطات،روانشناسی و حقوق... را شامل میگردد. تفکر جامعهشناسی بیش از هر چیز به خودشناسی کمک میکند که به نوبه خود میتواند به شناخت بهتر ما از دنیای روابط اجتماعی یاری کند. مطالعه جامعهشناسی تا آنجا که با اندیشه جزمی مبارزه میکند، درک تنوع فرهنگی را میآموزد بینش عملکرد نهادهای اجتماعی را برای ما فراهم میسازد و امکانات آزادی انسان را افزایش میدهد.
تعریف هدف
دورهی کارشناسی ارشد رشته حسابداری به منظور آموزش تخصصی حسابداری به دانشجویانی که در آینده در حرفه حسابرسی با مشاغل مختلف حسابداری در مؤسسات بازرگانی، صنعتی و دولتی مشغول کار خواهند شد، تدوین گردیده است. بدیهی است دانشجویانی که در حال حاضر به کار حسابرسی و حسابداری اشتغال دارند
با گذراندن این دوره اطلاعات و معلومات تخصصی خود را افزایش داده و مسئولیتهای سنگینتری را عهدهدار خواهند گردید. علاوه بر این فارغالتحصیلان این دوره در تحت ضوابطی که ستاد انقلاب فرهنگی تعیین میکند، میتوانند با تدریس در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی اشتغال پیدا کنند.
نقش و توانایی
به طور کلی همانطوری که اشاره شد، فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری میتوانند به عنوان حسابرس با مسئولان حسابداری و امور مالی در مؤسسات مختلف به کار اشتغال پیدا کنند. فارغالتحصیلانی که در شرکتهای بزرگ استخدام میشوند قادر خواهند بود در قسمتهای تخصیص منابع با سیستمهای اطلاعاتی مدیریت و در مشاغل تحلیلگر مالی یا حسابرس داخلی مشغول کار شوند یا مسئولیت بخشی از کار برنامهریزی و کنترل مالی را عهدهدار گردند. مسئولیتهای دیگری که فارغالتحصیلان این دوره در مؤسسات بزرگ میتوانند عهدهدار گردند، بودجهبندی و تجزیه و تحلیل و برنامهریزی و آیندهنگری است. فارغالتحصیلان این دوره پس از کسب تجربه کافی میتوانند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابرسی انجام وظیفه نموده و در ادراه مؤسسه کمکهای مؤثری به مدیریت بنمایند.
ضرورت و اهمیت
تغییرات سریع بازرگانی و صنایع مسئولیتهای خطیری را در سیستم اقتصادی و اجتماعی جامعه به عهده حسابداران محول نموده است. امروزه حسابدار علاوه بر وظیفه تاریخی خود که ثبت و گزارشدهی اطلاعات مربوط به فعالیتهای گذشته سازمان است، وظیفه دیگری را نیز تقبل نموده که عبارتست از تحلیل و تغییر فعالیتهای گذشته و تلفیق آن با اطلاعات اضافی دیگر به منظور استفاده در امر برنامهریزی و تصمیمگیریهای بازرگانی.
حسابدار امروزی برخلاف گذشته وظایف متعدد و سنگینی نظیر تجزیه و تحلیل معاملات، سنجش رویدادهای اقتصادی، طراحی سیستم، فرآیندهای تحلیلی و تغییری ارزیابیهای مالی و در واقع تمامی زمینه فعالیت مدیریت را برعهده دارد. مسئولان حسابداری سازمانها در صورتی که وظیفه خود را به نحو مطلوب انجام دهند باید بیش از هر یک از مسئولان دیگر- شاید به استثنای مدیر عامل از فعالیتهای مختلف سازمان آگاهی داشته باشند.
امروزه کشور ما نه تنها از لحاظ حسابداران و مسئولان حسابداری و مدیران مالی ورزیده و مطلع بلکه در مورد حسابرسان بصیر و کارآزموده و نیز محققان و پژوهشگرانی که بتوانند در مور مسائل و مشکلات حسابداری جامعه به تحقیق و تفکر پرداخته و به نابسامانیهای موجود سروسامان دهند با کمبود شدیدی مواجه است.
بدون تردید تربیت کارشناسان ارشد رشته حسابداری در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت میتواند بسیاری از کمبودها و نارساییهای فوق را جبران نماید.
تعریف هدف
دوره کارشناسیارشد حقوق بینالملل یکی از برنامههای علمی و تخصصی است که در برگیرنده آموزش اهم موضوعاتی است که در این رشته از حقوق عموماً تدریس میشود.
رشتههای حقوق بین الملل با رشته روابط بین الملل که یکی از شاخههای رشته علوم سیاسی در دوره کارشناسی ارشد می باشد، شبیه است. این رشته به حقوق و به عبارت دیگر مجموعه اصول، موازین یا قواعد و مقرراتی میپردازد که بر روابط اختصاصی جامعه بین المللی و به ویژه تابعان فعال حقوق بین الملل یعنی دولتها و سازمانهای بینالمللی در حوزههای مختلف صلح و امنیت، حقوقی، اقتصادی، فرهنگی، فنی و ... حاکم است. پویایی این رشته به دلیل پیدایش روز افزون زمینههای جدید در جامعه بین المللی معاصر، بر جذابیت این رشته میافزاید و علاقهمندان این رشته هر روزه میتوانند اطلاعات وسیع و نه چندان عمومی درباره موضوعات این رشته، از طریق رسانههای جمعی نظیر مطبوعات، رادیو، تلویزیون و همچنین از طریق اینترنت کسب نمایند. ( از جمله اطلاعاتی درباره سازمان ملل متحد و کارگزاریهای تخصصی آن نظیر یونسکو و یونیسف، انعقاد معاهدات، موافقتنامهها و تفاهمنامههای بینالمللی بین کشورها در حوزههای مختلف، تشکیل سازمانهای بینالمللی جدید، بحثهای مربوط به صلح و امنیت، انرژی هستهای و سازمان بینالمللی انرژی اتمی، جنگهای داخلی و بین المللی از جمله بحث عراق، افغانستان و مسئله فلسطین و ... ) علاقهمندان به این رشته جالب و متنوع علاوه بر این که باید قدرت حفظ، درک و تحلیل خوبی داشته باشند، و باید به یکی از زبانهای بین آشنائی و تسلط کامل داشته باشند.
اهداف
برنامه این دوره با توجه به اهداف مشروح زیر تهیه و تدوین شده است:
الف. تربیت کارشناس ارشد حقوق بینالملل برای مؤسساتی نظیر وزارت امور خارجه و یا نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و نهادها و سازمانهای بینالمللی.
ب. آمادهسازی دانشجویان برای ادامه تحصیل در این رشته و کسب معلومات برای ورود به دوره تحقیقات عالی.
ج. تربیت کادر مشورتی حقوق بینالملل به منظور ارشاد و راهنمایی و حل و فصل دعاوی بین نهادهای داخلی کشور و سازمانهای کشورهای بیگانه.
آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته میتوانند به طور خاص در وزارت امور خارجه و کلاً دفاتر امور بین الملل تمامی وزارتخانهها و ادارات مشغول به کار شوند و علاوه بر آن زمینه انجام فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی در این رشته در مراکز مختلف و تدریس آن در دانشگاهها و موسسات آموزشی موجود است.
تعریف هدف
برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) حقوق جزا و جرمشناسی براساس رهنمودها و موافقت اصولی اعضاء محترم ستاد انقلاب فرهنگی سابق و سایر آییننامهها و مقررات آموزشی مربوط تنظیم شده است.
حقوق جزا و جرم شناسی در مفهوم مدرن (امروزی) که به عنوان رشته ای نظام مند و دارای اصول و قواعد کلی ناظر بر جنبه های ماهوی و شکلی مستقل از هم میباشد، عمری حدود دو قرن دارد. این رشته از حقوق که از شاخههای اصلی حقوق عمومی محسوب میشود خود دارای رشته های مختلف میباشد که عمدتا شامل علوم جنایی تجربی ازیک سو و علوم جنایی تحلیلی - تفسیری از سوی دیگر میشود. تحول روزافزون حقوق جزا و علم جرمشناسی در جوامع مختلف باعث ایجاد گونههای مختلفی از این شاخه شده است که در گذشته سابقه ای نداشته است. ظهور علوم جنایی تجربی ( از جمله علوم جرم یابی، جرمشناسی و کیفرشناسی و ... ) نشانگر تخصصی شدن حقوق جزا است که بی تردید مرتبط با تحولات حاکم بر جامعه، صنعت، اقتصاد و ... است. با این حال آنچه در میان گونه های متنوع علوم جنایی اهمیت ویژه دارد حقوق جزا در مفوم خاص خود و علم جرم شناسی است.
حقوق جزا به دو بخش عمده حقوق جزای ماهوی و شکلی تقسیم میشود. رشتههای حقوق جزای عمومی و اختصاصی زیر مجموعه حقوق جزای ماهویاند که در ذیل به تعریف و تبیین اجمالی آنها و سایر رشتههای مرتبط میپردازیم:
حقوق جزای شکلی (آیین دادرسی کیفری) : آیین دادرسی کیفری که در فاصله بین وقوع جرم و صدور حکم مجازات اهمیت مییابد مجموعه قوانین و مقرراتی است که برای کشف جرم، تعقیب متهمان و تحقیق از آنان، تعیین مراجع صلاحیتدار، شیوههای اعتراض به آراء و نیز بیان تکالیف مسئولان قضایی و انتظامی در طول رسیدگی به دعوای کیفری و اجرای احکام ازیک سو و حقوق آزادی های متهمان ازسوی دیگر، وضع و تدوین شده است. جرم شناسی، علمی است که به مطالعه علمی و روشمند پدیدهی مجرمانه میپردازد.
اهمیت و ضرورت
امروزه با فنی و تکنیکی شدن مرتکبان جرم و پیچیدگی های برخی از جرایم ارتکابی که طبیعتاً با فنی شدن جوامع در ارتباط است شاهد تخصصی شدن سیستم عدالت کیفری هستیم. تشکیل و تاسیس دادسراها و دادگاه های ویژه رسیدگی به جرایم در کشور ما، مانند مجتمع قضایی ویژه جرایم اقتصادی (که به تعقیب و محاکمه مجرمان اقتصادی می پردازد) دادگاه کیفری استان (که به جرایم سنگین و شدیدی از جمله قتل عمد رسیدگی میکند) و دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اطفال بزهکار و ... نشانگر اهمیت تخصص در رسیدگیهای کیفری است، از سوی دیگر امروز شاهد تخصصی شدن وکالت در دعاوی کیفری هستیم، در برخی از کشورها از جمله آمریکا ورود به محاکم جنایی به عنوان وکیل، تخصص ویژه جزایی میطلبد برای نمونه وکلایی حق وکالت در جرایمی مانند قتل عمدی و جرایم سیاسی و مطبوعاتی را دارند که در رشته حقوق جزا و جرمشناسی تحصیل کرده و یا اینکه دارای پروانه مخصوص وکالت در این حوزهها باشند، امری که متاسفانه در کشور ایران خیلی به آن توجه نشده است با این حال وکلایی که در کشور ما به طور تخصصی در حوزه قتل عمد و سایر حوزهها فعالیت میکنند بسیار موفقتر از سایر وکلایی هستند که کاملا عمومی عمل میکنند.
هدف
هدف از این دوره تربیت کارشناس ارشد در رشته حقوق جزا و جرمشناسی است از طریق بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی و بینش حقوقی دانشآموختگان دوره کارشناسی توأم با آموزش روش تحقیق و تقویت قدرت استنباط و تجزیه و تحلیل مسائل حقوقی.
تعریف هدف
حقوق خصوصی از قدیمیترین رشتههای دانش حقوق و اساس بسیاری از رشتههایی است که در سالهای اخیر به دلیل توسعه این دانش در نظام آموزشی رسمی کشور به عنوان رشته مستقل تدریس میشود ، در واقع موضوع حقوق داخلی در تقسیمبندی کلی سنتی به دو حوزه حقوق خصوصی و حقوق عمومی تقسیم میشود.
بر پایه این تقسیمبندی کلیه رشتههای مرتبط با حقوق داخل کشور در یکی از دو گروه فوق قرار میگیرند، بنابراین حقوق خصوصی در معنای عام شامل کلیهی رشتههایی است که قواعد حقوقی مورد بحث در آنها روابط اشخاص جامعه با یکدیگر را تنظیم میکند و حقوق عمومی تنظیم کننده روابط متقابل اشخاص و دولتها با یکدیگر است. در حال حاضر موضوعات مورد بحث در رشته حقوق خصوصی دانشگاههای کشور به طور کلی به دو حوزهی حقوق مدنی و حقوق تجارت مربوط هستند هر چند واحدهای درسی دیگری نیز در این رشته تدریس میشود ولی تاکید اصلی بر آموزش حقوق مدنی و حقوق تجارت در سطوح پیشرفته و تطبیقی است. برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) حقوق خصوصی براساس رهنمودها و موافقت اصولی اعضاء محترم ستاد انقلاب فرهنگی سابق و سایر آییننامهها و مقررات آموزشی مربوط تنظیم شده است.
هدف
هدف از این دوره تربیت کارشناس ارشد در رشته حقوق خصوصی از طریق بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی و بینش حقوقی دانشآموختگان دوره کارشناسی توأم با آموزش روش تحقیق و تقویت قدرت استنباط و تجزیه و تحلیل مسائل حقوقی است.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) رشته ریاضی کاربردی به دورهای اطلاق میگردد که تحصیلات بالاتر از کارشناسی را دربرمیگیرد و اولین مقطع تحصیلی بعد از کارشناسی میباشد که به اعطای دانشنامه مربوط میانجامد و مجموعهای هماهنگ از فعالیتهای آموزشی را همراه با فعالیتهای مقدماتی پژوهش دربردارد.
هدف از ایجاد این دوره، تربیت افرادیست که بتوانند بر شاخهای از ریاضیات کاربردی احاطه یافته، در اثر آشنایی که با روشهای پیشرفته پژوهش در زمینه اینگونه از ریاضیات مییابند مهارتهای علمی و عملی لازم را بگونهای کسب نمایند که به خوبی بتوانند به تعلیم در شاخههای متناظر در دورههای کارشناسی بپردازند. علاوه بر این در سطحی بالاتر از کارشناسی قادر به کاربرد ریاضیات بوده بتوانند رهگشای مشکلات مملکت باشند
نقش و توانایی
دانشجویانی که این دوره آموزشی را طی میکنند میتوانند به امر تدریس و تحقیق پرداخته همچنین در امر برنامهریزی در مؤسسات آموزش عالی با مراکز صنعتی خدماتی نظیر سازمان برنامه و بودجه یا بانک مرکزی ایران یا مؤسسات مشابه آنها فعالیت نمایند.
ضرورت و اهمیت
با توجه با گسترش روز افزون علوم پایه، فنی مهندسی، اقتصاد، مدیریت صنعتی و علوم دیگر کشف کاربردهای ریاضی در آنها نیز رو به افزونی است علاوه بر آن مراکزی نظیر بانک مرکزی، بانک ملی، سازمان برنامه و بودجه، مؤسسه آمار ایران و حتی مراکز صنعتی، جهت تحقق استقلال و خودکفایی کشور نیاز مبرم به استفاده از کاربرد ریاضیات در سطحی بالاتر از دوره کارشناسی دارند. بنابراین دایر نمودن چنین دورهای در دانشگاههایی که از امکانات لازم، به خصوص استادان متعهد، متخصص و با تجربه بهرهمند میباشند ضروری به نظر میرسد و از اهمیت خاص برخوردار است.ها نیز رو به افزونی است علاوه بر آن مراکزی نظیر بانک مرکزی، بانک ملی، سازمان برنامه و بودجه، مؤسسه آمار ایران و حتی مراکز صنعتی، جهت تحقق استقلال و خودکفایی کشور نیاز مبرم به استفاده از کاربرد ریاضیات در سطحی بالاتر از دوره کارشناسی دارند.
تعریف هدف
کارشناسی ارشد رشته ریاضی محض به دورهای اطلاق میگردد که تحصیلات بالاتر از کارشناسی را دربرمیگیرد و اولین مقطع تحصیلی پس از کارشناسی میباشد.
هدف از ایجاد آن تربیت افرادیست که میتوانند بر مبانی علم ریاضی و متون مدرن در این رشته احاطه یافته و در اثر آشنایی با روشهای پیشرفته تحقیق کارآیی و مهارت علمی و عملی لازم را به گونهای کسب کنند که به خوبی بتوانند به تعلیم در این رشته پرداخته و از مقالات علمی و تحقیقاتی علوم ریاضی در جهت پیشبرد مرزهای دانش و کمک به ایجاد روح علمی در جامعه استفاده نمایند
نقش و توانایی
دانشجویانی که این دوره آموزشی را طی میکنند میتوانند به امر تدریس و تحقیق پرداخته همچنین در امر برنامهریزی در مؤسسات آموزش عالی با مراکز صنعتی خدماتی نظیر سازمان برنامه و بودجه یا بانک مرکزی ایران و یا مؤسسات مشابه آنها فعالیت نمایند.
ضرورت و اهمیت
با توجه با گسترش روز افزون علوم پایه، فنی مهندسی، اقتصاد، مدیریت صنعتی و علوم دیگر کشف کاربردهای ریاضی در آنها نیز رو به افزونی است علاوه بر آن مراکزی نظیر بانک مرکزی، بانک ملی، سازمان برنامه و بودجه، مؤسسه آمار ایران و حتی مراکز صنعتی، جهت تحقق استقلال و خودکفایی کشور نیاز مبرم به استفاده از کاربرد ریاضیات در سطحی بالاتر از دوره کارشناسی دارند. بنابراین دایر نمودن چنین دورهای در دانشگاههایی که از امکانات لازم، به خصوص استادان متعهد، متخصص و با تجربه بهرهمند میباشند ضروری به نظر میرسد و از اهمیت خاص برخوردار است.
تعریف هدف
روانشناسی بالینی شاخهای از روانشناسی است که به درک، پیشبینی و درمان نابهنجاری، ناتوانی و آشفتگیهای شناختی، هیجانی، زیستشناختی، روانشناختی، اجتماعی و رفتاری کمک میکند و در گستره وسیعی از جمعیتهای در جستجوی درمان کاربرد دارد.
نقشهای ششگانه آن عبارت است از: ارزیابی و تشخیص، مداخله و درمان، مشاوره، آموزش و نظارت بر کار رواندرمانگرها، پژوهش و مدیریت. غالب کارهای روانشناس بالینی در راستای درمان و تشخیص، آموزش و پژوهش است. بیشترین شمار روانشناسان در این رشته کار میکنند، یعنی رشتهای که سر و کارش با کاربرد اصول روان شناختی در امر تشخیص و درمان مشکلات عاطفی و رفتاری است. مثلاً بیماری روانی، بزهکاری نوجوانان، رفتار جرمآفرین، اعتیاد دارویی، عقبماندگی ذهنی، کشمکشهای زناشویی و خانوادگی، و سایر مشکلات خفیف سازگاری.
روانشناسی بالینی میتواند در بیمارستانهای روانی، دادگاههای کودکان یا سازمانهای نظارت بر بزهکاران، درمانگاههای بهداشت روانی، نهادهای ویژه با روانپزشکی، ارتباط نزدیک داشته باشد.
چهار مرحله تاریخی برجسته برای روانشناسی بالینی در جهان وجود دارد:
روانشناسی بالینی چیست؟
روانشناسی بالینی با معاینه، تشخیص، درمان و جلوگیری از اختلالات ذهنی سروکار دارد. با وجودی که روانشناسان بالینی غالباً در مراکز درمانی و بهداشتی کار میکنند اما پزشک نیستند و دارو تجویز نمیکنند. روانشناسی بالینی بزرگترین حوزه در بین حوزههای روانشناسی است
روانشناسی بالینی خود دارای چند رشته تخصصی است که از آن میان میتوان به سلامت روانی کودکان، سلامت روانی بزرگسالان، اختلالات هیجانی، سوء مصرف دارو، ناتوانیهای یادگیری و روانشناسی سلامت اشاره کرد.
روانشناسان بالینی چکار میکنند؟
روانشناسان بالینی غالباً در بیمارستانها، بخش خصوصی یا نهادهای دانشگاهی کار میکنند. آنها روشهای عملی و رویکردهای نظری متعددی را فرا گرفتهاند. برخی از آنان در درمان اختلالات خاصی تخصص دارند. درمان بعضی از جدّیترین اختلالات روانی از قبیل اسکیزوفرنی و افسردگی بر عهده روانشناسان بالینی است. روانشناسان بالینی علاوه بر کار کردن با بیماران، باید سابقه و پرونده معاینه، تشخیص و اهداف درمانی بیمار را نگهداری کنند. این پرونده به پیگیری روند پیشرفت درمان کمک میکند.
روانشناسان بالینی به چه مدرکی نیاز دارند؟
هر چند برخی افراد با مدرک کارشناسی ارشد نیز به کار میپردازند اما اغلب فرصتهای شغلی نیازمند مدرک دکتری در روانشناسی بالینی میباشند. در برخی از دورههای تحصیلات تکمیلی روانشناسی بالینی، فارغالتحصیلان رشتههای دیگر هم پذیرفته میشوند امّا غالباً توصیه میشود که دانشجویان قبل از شروع دوره تحصیلات تکمیلی در روانشناسی بالینی، مدرک کارشناسی خود را در رشته روانشناسی بگیرند.
رشته روانشناسی بالینی برای چه کسانی مناسب است؟
روانشناسان بالینی نیاز به مهارت بسیار زیادی درارتباطات انسانی دارند. داشتن خلاقیت و ابتکار در انتخاب رویکردها و برنامههای درمانی نیز اهمیت بسزایی دارد.
مزایا
معایب
تعریف هدف
روانشناسی عمومی یکی از شاخههای علوم انسانی است که اهم آن بیشتر صرف شناخت مسائل مربوط به روانشناسی و علل رفتارهای انسان و چگونگی استفاده از روانشناسی درامر آموزش و پرورش و شناخت کودکان عادی و استثنائی و کاربرد روانشناسی در مسائل روانی اجتماعی میباشد.
هدف
هدف عام از این برنامه ارائه معلومات و ایجاد مهارتهای لازم در افرادی است که برای به عهده گرفتن فعالیتهای آموزشی و پژوهشی سازمانها و نهادهای جمهوری اسلامی در دانشگاهها آماده می شوند. هدف خاص برنامه آمادهسازی افرادی است که بتوانند مسئولیتهای آموزشی و پژوهشی دانشگاهها را در رشتهها و شاخههای روانشناسی به عهده گیرند.
نقش و تواناییها
- ارائه خدمات روانشناسی در مراکز و موسسات مربوطه
- فعالیتهای پژوهشی در زمینههای مختلف روانشناسی عمومی
- قبول مسئولیتهای خدماتی و پژوهشی در موسسات دولتی
- آموزش در مسائلی که مربوط به ارائه خدمات پژوهشی و روانشناسی میشود
- آمادگی برای تحصیلات بالاتر در جهت تامین کادر علمی دانشگاهها و سایر مراکز پژوهشی
ضرورت و توانایی
درحال حاضر به علت کمبود بسیار شدید متخصص در سطوح مختلف در روانشناسی عمومی و پژوهشی و آموزشی برای مراکز تشخیص و درمانی در موسسات آموزشی و پژوهشی و مراکز توانبخشی و پیشگیری، ضرورت فوری عاجل ایجاد چنین برنامهای احساس میشود. این کمبودهای حیاتی، جمهوری اسلامی ایران را موظف دارد که مساله تربیت متخصص در این زمینه و در این سطح و بالاتر از آن را به نحو بسیار جدی مورد عنایت و توجه قرار دهد.
تعریف هدف
هدف اساسی در برنامه کارشناسی ارشد در رشته زبان و ادبیات فارسی ایجاد مهارت های کافی است در زمینه های مختلف ادبی و بلاغی و دستوری و اصطلاحات علوم مختلف درمتون ادبیات فارسی درسطحی که پژوهندگان این دوره بتوانندکارهای تحقیقاتی را در این طریق به نحو ارزنده ای انجام دهند وتدریجاً صاحبان نظرو متخصصانی درجنبه های مختلف زبان و ادبیات فارسی گردند.
نقش و توانایی
فارغ التحصیلان این دوره قادرند در قسمتهای فرهنگی و توسعه علوم ادبیات فارسی از قبیل بنیادهای تدوین کتب درسی و بنیادهای پژوهشی در زمینه های مختلف ادب فارسی ایفاء وظیفه نمایند و نیز در ورزاتخانه ها و موسسات جمهوری اسلامی که به نوعی نیاز و ارتباط با زبان و ادب فارسی دارند.ازآن جمله:رسانه های گروهی-مطبوعات- موسسات تألیف وترجمه و امثال اینها.
ضرورت و اهمیت
ضرورت و اهمیت رشته زبان وادبیات فارسی درسطح کارشناسی ارشدکاملاًروشن می شود با توجه به این مهم که جهت آماده ساختن افرادی که درآینده بتوانند امانتهای وزین ادب فارسی را از طریق تعلیم درموسسات آموزش عالی جمهوری اسلامی به نسل های بعد انتقال دهند، یگانه راه آن تحقیق عمیق وتحصیل مهارتهای شایسته دراین امانت ها است. اهمیت این دوره از جهت آماده ساختن متخصصان وصاحب نظران در رشته زبان وادبیات فارسی نیز ثابت است.
تعریف هدف
زیست فناوری یا همان بیوتکنولوژی اصطلاحی است مربوط به فناوری مهندسی ژنتیک یعنی فناوری قرن 21 ، با این همه لفظ زیست فناوری در برگیرنده فرآیندهای گسترده تری از تغییرات زیست فناوری اورگانیزم هاست که اخیرا نقش آنها در زندگی انسان بیشتر از پیش نمود پیدا کرده ا ست.
ررسی فرآیند تبدیل مواد اولیه زیستی به محصولاتی همچون میوه ها و بهینه کردن آنها از مهمترین کاربردهای این علم است. با گسترش و توسعه دستاوردها و روش های جدید، صنایع زیست فناوری قدیمی نیز در حال رسیدن به افق های روشنی در این زمینه هستند که این به آنها در تولید محصولات با کیفیت تر و بیشتر کمک خواهد کرد.
زیستفناوری را در یک تعریف کلی به کارگیری اندامگان یا ارگانیسم یا فرایندهای زیستی در صنایع تولیدی یا خدماتی دانستهاند. تعریف ساده این پدیده نوین عبارت است از دانشی که کاربرد یکپارچه زیستشیمی ، میکروبشناسی و فناوریهای تولید را در سامانههای زیستی به دلیل استفادهای که در سرشت بین رشتهای علوم دارند مطالعه میکند.
در تعریف دیگر زیستفناوری را چنین تشریح کردهاند : فنونی که از موجودات زنده برای ساخت یا تغییر محصولات، ارتقا کیفی گیاهان یا حیوانات و تغییر صفات میکروارگانیسمها برای کاربردهای ویژه استفاده میکند. بیوتکنولوژی به لحاظ ویژگیهای ذاتی خود دانشی بین رشتهای است. کاربرد این گونه دانشها در مواردی است که ترکیب ایدههای حاصل در طی همکاری چند رشته به تبلور قلمرویی با نظام جدید میانجامد و زمینهها و روششناسی خاص خود را دارد و در نهایت حاصل برهمکنش بخشهای گوناگون زیستشناسی و مهندسی است. زیستفناوری در اصل هستهای مرکزی و دارای دو جزء است: یک جزء آن در پی دستیابی به بهترین کاتالیزور برای یک فرایند یا عملکرد ویژه است و جزء دیگر سامانه یا واکنشگری است که کاتالیزورها در آن عمل میکنند.
کاربرد و زیر شاخه ها
زیست فناوری در 4 زمینه کلی کاربرد دارد که این زمینه ها شامل علوم پزشکی(Red Biotechnology)، کشاورزی(Green biotechnology)، دریای(Blue Biotechnology) و صنعتی (white Biotechnology) هستند البته این زیر شاخه ها و کاربردها را به صورت دیگری نیز می توان تقسیم بندی کرد که در ذیل به آن اشاره خواهد شد:
پزشکی : کاربرد زیست فناوری در زمینة علوم پزشکی و دارویی، موضوعات بسیار گستردهای مانند ابداع روشهای کاملاً جدید برای "تشخیص مولکولی مکانیسمهای بیماریزایی و گشایش سرفصل جدیدی به نام پزشکی مولکولی"، "امکان تشخیص پیش از تولد بیماریها و پس از آن"، "ژندرمانی و کنار گذاشتن (نسبی) برخورد معلولی با بیمار و بیماری"، "تولید داروها و واکسنهای نوترکیب و جدید"، "ساخت کیتهای تشخیصی"، "ایجاد میکروارگانیسمهای دستکاری شده برای کاربردهای خاص"، "تولید پادتنهای تکدودمانی (منوکلونال)" و غیره را در بر میگیرد
کشاورزی: رشد فزآینده جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای مواد غذایی در دهههای اخیر موجب شد تا در زمینة علوم کشاورزی و مواد غذایی شاهد یک گذر جدی و اجتنابناپذیر از کشاورزی سنتی به کشاورزی پیشرفته و بکارگیری روشهای نوین زیست فناوری در تولید محصولات زراعی و دامی باشیم. همانگونه که میدانیم، گیاهان، اصلیترین و مهمترین منابع تجدید شونده جهان هستند که علاوه بر تأمین غذای آدمی و حیوانات، نیازهای غیرتغذیهای، شیمیایی و صنعتی هم توسط آنها مرتفع میگردد. به همین دلیل، کاربرد روشهای مهندسی ژنتیک و زیست فناوری برای افزایش کمی و کیفی محصولات از یک سو و کاهش هزینهها و زمان تولید از سوی دیگر، استفاده از این روشها در شاخههای گوناگون کشاورزی را بسیار ارزشمند کرده است.
دریایی: زیست فناوری دریایی یکی از حوزههای در حال رشد است که با کمک آن، از موجوداتی مانند ماهی، جلبک و یا باکتریها بهطور مستقیم و غیرمستقیم استفاده میشود. مهمترین فواید زیست فناوری دریایی به شرح زیر است:
1- تولید فرآوردههای جدید و اصلاحشده
2- فراهم آوردن تکنیکهای جدید جهت ردیابی، ارزیابی، ذخیره، حفاظت و مدیریت اکوسیستمهای دریایی
3- شیلات و پرورش آبزیان (Aquaculture) به صورت پایدار و مطمئن
صنعتی: به فرآیند کاربردهای صنعتی این فناوری می پردازد. مثالی در این باره طراحی یک اوگانیسم به منظور تولید یک ماده شیمیایی سودمند است. مثال دیگر استفاده از آنزیم ها به عنوان کاتالیست های صنعتی است. به طور کلی این شاخه به منظور تولید لوازم و ابزارهای پرکاربردتر و مطابق با محیط زیست بنا نهاده شده است.
دسته بندی دیگر برای شاخه های این فناوری می تواند بر اساس آنچه که در حال انجام روی این علم است باشد مثلا مهندسی بافت یعنی تولید یک بافت تحت کنترل در آید یا شرایط را برای تولید بافت مورد نظر فراهم کرد، مهندسی پروتئین که یکی از اهدافش ایجاد تغییر مطلوب در پروتئینها برای ایجاد امکان استفادهی بهتر از آنهاست، مهندسی ژنتیک که اساس آن تولید DNA نوترکیب با استفاده از کلونینگ ژن میباشد. ژن کلونینگ منجر به ایجاد روشهای سریع و کارآمد توالییابی DNA شد و در نهایت در سال 1990 با انجام پروژهی مهم توالییابی ژنوم (شامل پروژهی ژنوم انسان که در سال 2000 کامل شد) استفاده از این روشها و تکنیکها به نقطهی اوج خود رسید. اما کاربرد کلونینگ ژن فراتر از تعیین توالی DNA است. با استفاده از این تکنیک دانشمندان زیست مولکولی توانستند به مطالعهی چگونگی تنظیم ژنها بپردازند و تأثیر اختلال تنظیم ژن را در بیماریهایی نظیر سرطان دریابند. همچنین این تکنیکها در تولید انبوه پروتئینهای خاص نظیر انسولین که ترکیبات مهم در پزشکی و فرایندهای صنعتی میباشند کاربرد دارند.
خلاصه وضعیت در ایران
هرچند توجه به بیوتکنولوژی در ایران، تنها با چندین سال تاخیر نسبت به بسیاری از کشورهای جهان، در اواسط دهه 80 میلادی (60 هجری) آغازشده است، ولی اگر امکانات و منابع تخصیصیافته به بیوتکنولوژی کشور را بررسی کرده ومنصفانه قضاوت نماییم، سرآغاز توجه نسبتاً جدی به مقولة بیوتکنوژی نوین در ایران طی5سال اخیر بوده است. در دهههای اخیر که بسیاری از کشورهای جهان، مرحله ایجاد ساختار و انجام پژوهشهای بیوتکنولوژی را پشت سر گذاشته و به مقوله گسترش تولیدات صنعتی و تجاریسازی فرآوردههای بیوتکنولوژیپرداختهاند، در ایران همچنان در شروع بحث ایجاد ساختار و پژوهشهای بنیادی این فناوری هستیم.با عنایت به دستاوردها و توانمندیهای ویژه بیوتکنولوژی، بایستی در کشور ما نیز همچون سایر کشورها، توسعة بیوتکنولوژی گامی مهم در جهت رسیدن بهاستقلال و خودکفایی اقتصادی، به خصوص در بخش کشاورزی و تأمین احتیاجات جمعیت روبهرشد دانسته میشد، اما مرور فعالیتهای کشور در زمینه بیوتکنولوژی بیانگر این واقعیت است که روند رشد این فناوری در کشور بسیار کند بوده است و هنوز نتوانستهایم به نقطه مطلوب و شایسته در این زمینه دست یابیم. اگر چه ایران طی چند سال اخیرتوانسته است گامهای بلندی برای کسب دانش فنی، تهیه تجهیزات مورد نیاز این فناوری وکاهش فاصله با جهان بردارد؛ اما با توجه به سرعت بسیار بالای پیشرفت این علم، این سرمایهگذاریها به هیچ وجه کافی نبوده است. این در شرایطی است که کشور از نقاط قوت وتوانمندیهای بالقوه بسیار زیادی در این زمینه برخوردار است. وجود مراکز و موسسات تحقیقاتی معتبر و نیروی متخصص ماهر که بعضاً از فرصتهای اندک استفاده کرده ودستاوردهای پژوهشی و حتی تولیدی قابلتوجهی نیز برای کشور به ارمغان آوردهاند، ازجمله این توانمندیها میباشند. دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی عمده در این زمینه در ایران فعالند که از آن جمله می توان به پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، انجمن بیوتکنولوژِی ایران و موسسه تحقیقات بیوتکنولوژِی کشاورزی اشاره کرد.
تعریف هدف
رشته ژنتیک انسانی شاخهای از علوم زیستی پزشکی است که از جمله به بررسی ساختار سلول ها از نظر کروموزومی و ژنی میپردازد و میتوان طی آن به مباحث مهمی مانند مهندسی ژنتیک و ژنتیک جمعیت، ژنتیک ایمنی، ژنتیک سرطان، ژنتیک رفتاری و ژنتیک بیوشیمیایی پرداخت
بطور کلی دانش ژنتیک درباره انتقال صفات وراثتی از والدین به اولاد بحث می کند که البته این والدین می توانند انسان، درخت یا باکتری باشند. در واقع ژنتیک تلاش می کند تا بگوید که چه مکانیزم هایی مولکولی، عامل انتقال صفات از نسلی به نسل دیگر هستند. مکانیزم هایی که باعث می شوند تا فرزندان شباهت زیادی به والدین داشته باشند و همچنین می خواهد بداند که چرا گاهی اوقات در بین والدین و فرزندان در برخی صفات تفاوت های بسیار معنی داری وجود دارد؟ برای مثال چرا گاهی اوقات والدین سفیدپوست، بچه رنگین پوست دارند؟ آنچه مسلم و روشن است در سطح جهانی در همه کشورها، چه در زمینه های آموزشی و چه پژوهشی و بهره وری علمی و اقتصادی، رشته های علوم زیستی مورد توجه کامل است و مسائل بنیادی و پژوهشی رشته های دیگری مانند کشاورزی (زراعت، باغبانی، گیاه پزشکی) و رشته های علوم پزشکی (پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی) و پیراپزشکی نیاز مبرم به اطلاعات و نظریه های علوم زیستی و تحقیقات و پژوهش های این علم دارد. دانش ژنتیک همیشه به طرح سه پرسش کلیدی می پردازد که این سه پرسش عبارتند از: چه چیزی موروثی است؟ (بررسی ماهیت فیزیکی شیمیایی ماده وراثتی) ماده وراثتی چه می کند؟ (بررسی عملکردها و نقش های ماده وراثتی) از سوی دیگر متخصصان ژنتیک نه تنها در پزشکی بلکه در کشاورزی و صنعت نیز تحقیقات با ارزشی انجام داده اند. برای مثال با استفاده از روش ها و فنون مهندسی ژنتیک می توان گیاهانی را تولید کرد که نسبت به عواملی همچون سرما، گرما، رطوبت، خشکی، املاح، حشرات، آفات، ویروس ها و سایر عوامل بیماری مقاوم بوده و علاوه بر آن در مقایسه با موجود طبیعی، مجهز به مکانیسم های دفاعی اضافی باشند. مثل تولید گوجه فرهنگی جدید با کمیت و مقاومت به مراتب بیشتر و طعم بهتر از گوجه فرنگی طبیعی که اولین محصول گیاهی دستکاری شده ژنتیکی می باشد. این رشته که مجموعهای از دروس و پژوهش هماهنگ، منسجم و وابسته به هم میباشد به تربیت افرادی لایق، متعهد و کاردان میپردازد که بتوانند بر مبانی علم ژنتیک انسانی و پزشکی و متون علمی موجود احاطه یافته و در اثر آشنایی با بسیاری از روشهای پیشرفته پژوهش در زمینة ژنتیک انسانی و به دست آوردن کارآیی؛ لیاقت و مهارت علمی و عملی لازم را به گونهای کسب کنند که به خوبی بتوانند به تعلیم و در ابعادی به پژوهش در این رشته پرداخته و از مقالههای علمی و پژوهشهای علوم ژنتیک انسانی و علوم وابسته در جهت پیشبرد مرزهای دانش و کمک به ایجاد روح علمی در جامعه استفاده کنند.
ضرورت و اهمیت
اهمیت و جایگاه رشتههای مختلف زیست شناسی اعم از بنیادی و کاربردی و به ویژه ژنتیک در جهان امروز هرگز بر صاحبنظران پوشیده نیست. حجم عظیم سرمایهگذاری های مادی و انسانی در کشورهای جهان، به خصوص کشورهای پیشرفته علمی و فنی در این ارتباط، به روشنی بر اهمیت و نقش راهبردی علم وراثت نیز تأکید دارد. این سرمایهگذاریها، روزانه در حال افزایش است. با عنایت به جایگاه و نقش تعیین کنندهای که ژنتیک به ویژه انسانی و پزشکی در عموم شئونات زندگی مردم دارد، نیز براساس نیازهای مبرم و کمبودهای چشمگیر؛ توسعه و به روزکردن دوره کارشناسی ارشد ژنتیک انسانی از قدم های بسیار مثبتی است که امید میرود با حمایت همه جانبه مسئولان امر، در میدان عمل به نتایج قابل توجهی بیانجامد. رشتة ژنتیک انسانی به دلیل اهمیت راهبردی آن، بویژه در دهههای اخیر از رشدی حیرتانگیز برخوردار شده است. این مهم، به خصوص با نزدیک شدن پویا رو به رشد علوم پایه انسانی، پزشکی و بالینی، اهمیت مضاعف یافته است، بنابراین توسعه و گسترش آن در بسیاری از دانشگاه های معتبر علوم پزشکی جهان، در دهههای اخیر چشمگیر بوده است. از این رو توجه به این ضرورت آشکار در کشور ما نیز و البته توسط دانشگاهیان مربوطه اگرچه با تأخیر، اما و بویژه در دهة اخیر، معقول و منطقی بوده است.
برداشتن گامهای اولیه اما اصولی و ضروری و درواقع ایجاد بخشی از زیر ساختهای لازم در راستای پیشگیری، تشخیص و درمان اساسی بیماری های ژنتیکی از مهمترین چشم انداز این برنامه آموزشی به حساب میآید. بدون تردید تحولات پر شتاب علمی و فنی رو به رشد در تمام زمینهها، به ویژه در ژنتیک انسانی، فرصتها، امیدها و چالشهایی را ایجاد کرده است. آنچه بدیهی است مطلوبیت هر برنامه در گرو اعتناء کامل و همه جانبه به سیر تحولات و بهره گیری از فضایل انسانی، خلاقیت و نوآوری و نگاه خلاق به شرایط پیچیده علمی و فنی بر پایه دانش محوری و دانایی در جهت بهبود کیفیت زندگی انسان است. در عرصة ژنتیک انسانی نیز، امروز ما بیش از هر زمانی نیازمند بهرهمندی از خلاقیت، منابع ارزشمند علمی و پژوهشی، ابتکارات و نوآوریهای انسان های فعال، ارزشی و دانا هستیم.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد شیمی دوره ای با گرایشهای تخصصی چهار گانه(شیمی آلی ، شیمی معدنی، شیمی تجزیه ، شیمی فیزیک) است که مشخصات هرگرایش با دروس اختصاصی آن گرایش و محتوای پایان نامه تعیین می گردد.
اهداف
الف. رشد اتکاء بنفس و قوه ابتکار و پژوهش در دانشجو جهت انجام تحقیق مستقل درشیمی .
ب. افزایش توانائی و مهارت دانشجو به منظور احراز مسئولیتهای شغلی درسطح یک صاحب نظردریکی ازسه زمینه شیمی:محض ،شیمی کاربردی وشیمی آموزشی باتوجه به نیازهای جامعه (تربیت کادرآموزشی وپژوهشی موردنیازدانشگاهها و موسسات تحقیقات دولتی و غیردولتی ).
ج. رشد تعمق و نگرش کلی دانشجو درعلم شیمی به منظور بالابردن توانائی او در درک مسائل در ارتباط با یکدیگر وکاربرد این توانائی در رفع نیازهای جامعه .
نقش و توانایی
الف. عهدهدار شدن مسئولیت تدریس در رشته شیمی و نیز هدایت آزمایشگاهها
ب. همکاری در زمینههای مختلف شیمی در دانشگاهها و نیز مؤسسات پژوهشی کشور.
ج. آمادگی برای ادامه تحصیلات بالاتر در جهت تأمین کادر علمی دانشگاهها و سایر مراکز پژوهشی.
ضرورت و اهمیت
اهمیت این دوره با توجه به نکات زیر و در جهت استقلال اقتصادی و خودکفایی صنعتی بیش از پیش احساس میگردد.
الف. رفع کمبود هیئت علمی برای دانشگاههای کشور در سطح مربی.
ب. تربیت محققین و پژوهشگران مجرب برای کار در مؤسسات تحقیقاتی و صنعتی کشور و در نتیجه کوشش در رفع وابستگی تحقیقاتی و صنعتی جامعه اسلامی
تعریف هدف
طراحی شهری فرآیندی است که به شکلدهی فیزیکی بافتهای مختلف شهری و روستایی منجر میشود. طراحی شهری با رویکرد ساختارگرایی به ایجاد اماکن متعدد میپردازد. این فرآیند طراحی ساختمانها، فضاها و چشماندازها را در برمیگیرد و نهایتا جریانی را به راه میاندازد که به عمران و آبادی شهری کمک میکند
طراحی شهری چیست؟
طراحی بخشی از هنر سازمان دادن فضای کالبدی است که با رشته های مختلف علمی و هنری مانند برنامه ریزی شهری ,معماری و منظر سازی ,مهندسی فنی ,مهندسی ترافیک و حمل و نقل روانشناسی ,جامعه شناسی واقتصاد سر و کار دارد و در عین حال با سیاست و فرهنگ نیز ارتباط پیدا می کند.پس می بینیم که دامنه ی فعالیتش بسیار گسترده است.
اگر گفته ی مانوئل کستل را بپذیریم که برنامه ریزی عین سیاست است شاید بهتر بتوان حوزه ی فعالیت شهری را مشخص کرد .به نظر جف لوید طراحی طراحی شهری حلقه ی پیوند دهنده ی معماری , معماری منظر, مهندسی به صورت گسترده و برنامه ریزی وبلاخص برنامه ریزی شهری است.این نظریه ای که امروز هم از اعتبار خود برخوردار است.
در تعاریف بالا ما به دنبال جوهر و مفهوم طراحی شهری هستیم چیزی که در شرایط جامعه ی ما نیز مفید واقع می شود . طراحی شهری فعالیت جدیدی نیست . بحثهای فراوانی از قدیم وجود داشته مبنی بر اینکه با شکل گرفتن فضای خصوصی زندگی بشر فضای عمومی نیز شکل گرفته , زیرا انسانها می خواسته اند با هم رابطه داشته باشند و به محض آنکه انسان پا ازفضای خصوصی بیرون می گذارد و در فضای عمومی قرار می گیرد حضور طراحی شهری در تاریخ کالبدی او آغاز می شود.
گستردگی فعالیت طراحی شهری نشان می دهد که این فعالیت مانند یک طرح معماری یا طراحی یک پارک نیست که با طرح مشخصی شروع شود یا پایان پذیرد. یک کار معماری معمولا در جایی شروع می شود و خاتمه می یابد , ملی یک میدان به عنوان عنصری از سازمان فضایی شهر در طول تاریخ تکون می یابد , دگرگون میشود ,تغییر می کند و یا مدام عوض می شود . چنین فضایی می توانداز عهد باستان شروع شود , وسطی را پشت سر گذارد , رنسانس را ببیند و امروز هم بتواند در آن فعالیت و زندگی کند.
دشواری پیش بینی آینده ایجاب می کند که طراحی شهری انعطاف پذیر باشد , بتواند خود را با حرکات ونوسانات و تصمیم گیری ها تطبیق دهد ,اصلاح شود و به قولی مدارا کند.
حرفهای نو
طراحی شهری یکی از جدیدترین حرفههاست که بیش از 25 سال از عمر آن نمیگذرد. بیشتر آن چه که طراحان شهری ارایه میکنند، (طراحی بافتهای مسکونی) دستاورد حوزههای شغلی دیگر است. در واقع طراحی شهری یک رویکرد چندگانه نسبت به سایر مشاغل دارد.
رسالت عمومی
همزمان با شکلگیری صنف طراحان شهری، معماران، شهرسازان، طراحان فضای سبز، مهندسان راه، هنرمندان و طیف وسیعی از مشاغل وفاداری خود را به این حوزه «طراحی شهری» اعلام کردند.در واقع رسالت این حوزهها تغییر روند شکلدهی فضاهای پیرامونی بود. از جمله مباحث چالش برانگیز میان این حوزهها عبارت بودند از:
الف. معماران باید سوای از طراحی ساختمانها، با موقعیت مکانی بناها هم در ارتباط باشند.
ب. شهرسازان هم باید با شکل فیزیکی توسعه و گسترش شهرها ارتباط داشته باشند.
ج. طراحان فضای سبز هم باید در ابتدای فرآیند طراحی شهری به بررسی و فهم درست از مناطق مورد نظر دست یابند.
د. مهندسان راه هم باید به جای تمرکز روی مباحث ترافیکی، از مهارتهای خود در ایجاد فضاهای دلپذیر (چه برای سکونت و چه برای مشاهده صرف) استفاده کنند.
چه اقداماتی در دستور کار طراحان شهری قرار دارد؟
هدف از طراحی شهری چیست؟
طراحی شهری بخش بسیار مهم و حساسی از هویت شهروندان یک شهر به شمار می رود.بدین معنا که چگونه می اندیشند ،چه امکاناتی در دسترس داشتند و چه متخصصانی نبوغ خود را ارائه دادند تا شهری که در آن زندگی می کنیم ساخته شده است. زمانی که این عوامل را کنار یکدیگر قرار می دهیم تا ترکیبی از یک شهر را ارائه نماییم ،سیمای شهر گویای فرهنگ و نگرش آن جامعه می باشد.معیار فرهنگی ،سلیقه ی شخصی ،تفکر و امکانات نهادهای اجتماعی در یک کشور تعیین کننده ی نمای ظاهری شهری و بالطبع طراحی شهری است.
طراحی شهری از یک سو باید حداقل خدمات و امکانات شهری را به طور یکسان در اختیار کلیه شهروندان قرار دهد و از سوی دیگر تنوع و امکان انتخاب جایگرین متفاوت را برای گروه های مختاپلف جامعه فذهم سازد.
هدف اول مستلزم یکنواختی استانداردها و جامعیت آن می باشد،ولی هدف دوم تنوع استانداردها و به کار گیری تدابیر و راهبردهای متخصصان و افراد ذی صلاح در شهرسازی را ایجاب می نماید.
طراحی شهری در چارچوب کلی فرایند برنامه ریزی و تصمیم گیری جامعه ،نیاز به تشکلات رسمی دارد تا از این طریق ،قشر ها و گروه های فرهنگی جامعه ،نتواند به ارزشها و آرمانهای خود جامه ی عمل بپوشانند و پیشنهاد های طراحی را که نهایتا به صورت سرمایه گذاری شهری ،مرمت ،نوسازی ،بازسازی و ساخت و حفظ بناها در می آید ،بهتر ارائه دهند.
اگر از هر قشر خواسته شود تا نظر خود را در مورد شکل شهر و نقش هشر بیان کند در طراحی شهری ،تنوع ، هماهنگی و زیبایی سیمای شهر و الگوی فعالیت ها به بهترین نحو فراهم می آید وزیرا در این حالت طراحی شهری رفتارهای جمعی خواسته های فرهنگی و هویت گروهی را منعکس می سازد.فرضیه اصلی در این جا این است که طراحی خیال پردازانه با استفاده مشترک از فضا و سهیم شدن در امکانات و دسترسی متعدد به عملکردهای شهری و تنوع در شیوه های زندگی می تواند برخی از تضاد های بارز بین گروه ها را از بین ببرد.
طراحی شهری فعالیتی پر هزینه تر از برنامه ریزی شهری می باشد و مستلزم به کار گیری منابع کمیاب و متخصصان حرفه ای ماهر است .این نکته حائز اهمیت است که فعالیت های طراحی شهری در جهاتی سوق داده شود که عملکردها و عوامل شکل دهنده ی شهری بیشترین تاثیر را روی رفتار کلی افراد و بافت و فرم شهر داشته باشد.
طراحی شهری مقطع کارشناسی ارشد
تعاریف ارائه شده در مورد طراحی شهری بسیار متکثر و بر اساس دیدگاه افراد مختلف، متفاوت میباشد. از زمانی که مربوط به دوران جنینی طراحی شهری میشود، تا زمانی که با پشت سر گذاشتن زمان به بلوغی نسبی رسیده است، تعاریف متفاوتی ارائه شده است. که در نهایت طراحی شهری با تکامل یافتن در طول زمان و به دست آوردن تجارب فراوان به تعریفی نسبتاً جامع و مانعتری دست پیدا کرده است. طراحی شهری فعالیتی است میان رشتهای و گروهی، که توامان در برگیرنده فرآیند مسئلهگشایی و راهحلهایی است که هدفشان سامان بخشی کالبدی عرصه عمومی شهر به نحوی است، که موجب ارتقای کیفیت عملکردی زیست محیط و تجربه زیباشناختی و مکانهای شهری است.
وضعیت ادامه تحصیل در خارج از کشور
برای اقدام به منظور ادامه تحصیل در خارج از کشور متأسفانه اغلب باید بهصورت شخصی اقدام شود. چرا که نه دانشگاهها و نه مؤسسات خاص چندان برای بورسیهی افراد برای تحصیل در خارج از کشور اقدام نمیکنند. گرفتن پذیرش برای ادامه تحصیل در خارج از کشور اکثراً از طریق شخص صورت گرفته که حال هر کشوری شرایط خاص خود را پیش روی افراد قرار داده و با توجه به معیارهای خود گزینش میکند. از طرفی همانطور که ذکر شد برای ادامه تحصیل در خارج از کشور باید از مقاطع ابتدایی دانشگاه شروع به تحصیل کرد چرا که اغلب دانشگاههای خارج از کشور مدارک تحصیلی دانشگاههای ایران را چندان معتبر نمیدانند.
در کشور ما مقطع دکتری در رشته شهرسازی و طراحی شهری وجود دارد که اغلب نیز از گرایشهای برنامهریزی شوری و طراحی شهری گرفته میشود. مقطع شهرسازی در حال حاضر تنها در دانشگاه تهران و در برخی از سالها مقطع طراحی شهری در دانشگاه شهید بهشتی تهران ارائه میشود.
شرایط پذیرفته شدن در این مقطع بسیار وابسته به زمینه و تجارب کاری و همچنین پیشینهی تحقیقات پژوهشی فرد میباشد و صرفاً از طریق آزمون کتبی و یا عملی داوطلبین پذیرفته نخواهند شد.
علاوه بر داشتن امتیاز لازم در امتحان کتبی که از طرف دانشگاه مربوط گرفته میشود افراد در زمینههای زیر نیز سنجیده میشد و با تصمیم اعضار شورای مربوط که در هر دانشگاه نیز از اساتید مربوط به همان دانشگاه دست افراد انتخاب میشوند:
- داشتن پیشینهی مناسب و مطلوب در زمینهی فعالیت اجرائی که متناسب با رشتهی تحصیلی خود بوده باشد.
- داشتن پیشنهی مناسب در زمینهی ارائه پژوهشهای علمی و یا مقالات علمی که بهطور مکتوب و رسمی در مجلات معتبر به چاپ رسیده باشد.
- معدل کتبی بالا در مقطع قبلی
برخی نکات وسایل که از دید اعضای هیئت داوری در مورد داوطلب پرسش شد و در صورت ارائه پاسخ مناسب و مطلوب داوران بهعنوان امتیازاتی برای انتخاب محسوب میشود.
شرایط و نتایج بهدست آمده از پرسش و پاسخ در قسمت مصاحبه بهقدری مهم و اثرگذار است که افرادی حتی با داشتن امتیاز ممتاز در امتحان کتبی و همچنین معدل بسیار بالا در مقطع قبلی نتوانستهاند انتخاب شدند و در مصاحبه رد میشوند.
در نهایت پیشزمینهای که افراد در زمینهی کاری و علمی خود ارائه داده و بهدست آوردهاند بسیار در انتخاب آنها مهم خواهد بود.
تواناییهای لازم برای داوطلبان این رشته
رشته طراحی شهری به دلیل داشتن یک سری ویژگیهای خاص در یادگیری و اجرا مستلزم تواناییهایی هرچند معمولی ولی لازم است که به صورت زیر توضیح داده میشود:
تواناییهای جسمی: توانایی کامل برای حرکت، توانایی کامل برای نوشتن و ترسیم کردن با دستها، توانایی کامل برای مشاهده و تشخیص اشیاء، بینیایی کامل و قدرت تشخیص رنگها بهطور کامل، توانایی لازم برای تکلّم سلیس و روان و بدون مشکل و قدرت بیان مناسب در بازگویی مسایل.
تواناییهای ذهنی و روحی: قدرت محاسبه ریاضی، قدرت تجزیه و تحلیل مسایل و توانایی برقراری ارتباط معنایی بین موارد و موضوعات متنوع و در نهایت داشتن قدرت تحلیل قوی از مسایل، توانایی قصور و تجسم فضایی و سهبعدی از فضاها و احجام و قدرت به تصویر کشیدن آنها.
چه کسانی برای ادامه تحصیل در این رشته اقدام نکنند.
از آنجایی که این رشته، رشتهای مابین فن و هنر است و از هر دو بهر دارد و دارای ابعادی میباشد که متوجه خاص معین رشته است و مرتبط با هر دو موضوع هم تا حدودی میباشد بنابراین افرادی که این رشته را انتخاب میکنند در هر دو گرایش باید علاقه داشته و توانایی لازم را در خود احساس کنند بهعنوان مثال افرادی ممکن است احساس کنند در مسایل فنی و محاسباتی توانایی دارند اما زمانی که مسایل به حیطهی هنر و ادراک هنری وارد میشود علاقهی چندانی برای پیشگیری نداشته و علاوه بر آن در این موضوع ضعف نیز دارند بنابراین توصیه میشود که افرادی که از پایه ریاضی برخوردار نیستند، افرادی که در خود توانایی لازم برای تجسم و ادراک سهبعدی احساس نکرده و همچنین توانایی کافی برای به تصویر کشیدن مطالب و موضوعات ذهنی خود را ندارند و همچنین به مباحث اجتماعی، جامعهشناسی و روانشناسی و از این قبیل علاقه نداشته و بیشتر گرایش به مسایل فنی و محاسباتی دارند، این رشته را انتخاب نکنند.
زمینههای اشتغال
رشتهی طراحی شهری در جهان رشتهی جوان و نوظهور است. این قضیه در ایران به مراتب بیشتر و پررنگتر بوده و میتوان گفت رشتهی نوپایی تلقی میشود که بدون اغراق شاید تنها در چند سال اخیر در ایران که متجاوز از تعداد انگشتان دست نمیشود بهصورت خیلی موردی و محدود پروژههایی که بتوان اطلاق پروژههای طراحی شهری به آن داد انجام شده است و البته روز به روز توجه مسئولیت و تلاش آنها برای به انجام رساندن و تحقق بخشیدن به این قبیل پروژهها در شهرهای ایران بیشتر شده است. از طرفی ایران کشوری است در حال توسعه که به مرور سعی در بازیابی و بازسازی بهتر فضاهای شهری خود در جهت ارتقا کیفیت زندگی شهری و جذب بهتر سرمایهها از طرف دیگر دارد. بنابراین لزوم به کارگیری طرحهای طراحی شهری در این زمینه نیز بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. در نهایت میتوان اظهار کرد با توجه به شرایط و گرایشهای اخیر مسئولین در این زمینه گرچه همچنان این رشته در مقام اجرا جایگاه واقعی خود را در کشور نیافته است اما، از نظر نیاز کشور به آن این رشته قابل توجه بوده و جزء رشتههای مورد نیاز کشور میباشد. پروژههایی که اخیراً اجرا شده و یا در دست تهیه است حاکی از آن است که در آینده میتوان این امید را داشت که به دور طراحی شهری جایگاه خود را در عرصهی عمل کرده و از آیندهی روشن برخوردار شود.
بازار کار در خارج از کشور
رشتهی طراحی شهری در زمینهی اجرا و عمل در کشورهای دیگر خصوصاً کشورهای توسعهیافته و غربی از جایگاه بسیار مناسبتری برخوردار بوده که زمینهی شغلی مناسب فراهم میکند اما از آنجا که دانشگاههای خارج از کشور چندان تحصیلکردگان در ایران به رسمیت نمیشناسند بنابراین با داشتن مدارک تحصیلی کشور بدون تأیید و یا داشتن مدارک تأیید لازم از طرف آنها چندان نمیتوان به داشتن موقعیت شغلی و یا ردهی مناسبی در خارج از کشور امید داشت.
تخصص فارغالتحصیلان این رشته
فارغالتحصیلان این رشته علاوه بر داشتن مهارتهایی که تخصص رشته پایهی خود آنها است، میتوانند در موارد زیر بهطور خاص فعالیت کنند:
ارائه طرحهای بهسازی، نوسازی و بازسازی در مقیاسهای کوچک (در حد یک بلوک شهری یا خیابان) تا مقیاسهای بزرگ (در حد منطقهی شهری)
طرحهای آمادهسازی زمین
پروژههای مرتبط به تهیه اسناد هدایت و چهارچوب طرحی شهری متناسب با مقیاس
ارائه طرحهای موردی در هر پروژه که مرتبط با طراحی فضای شهری میشود بهعنوان مثال طرح مبلمان شهری یک خیابان یا میدان
پروژهها و طرحهایی که در جهت بهسازی و زیباسازی همچنین بالا بردن کیفیت فضایی و عملکردی فضاهای شهری مانند میادین و خیابانها، پارکها و….. میشود.
ارائه طرح ضابط و معیار برای ساخت برنامه و نماهای بدنههای شهری
طراحی شهری شهرهای جدید
طراحی شهری مجموعههای مسکونی
درچه مکانهایی مشغول به کار میشوند
برای مشغول قرار شدن در این رشته مانند هر رشته دیگر میتوان به خوردهکاری اجرائی و پژوهش و مدیریتی اشاره کرد. در بحث مدیریتی افراد میتوانند در سازمانهای شهرداریها، وزارت مسکن و شهرسازی، شرکت عمران شهرهای سازمانهای زیباسازی استان و شهر سازمانها و مؤسسات وابسته و یا زیرمجموعهی آنها مشغول به کار شده علاوه بر اینکه برخی اوقات برای انجام برخی پروژهها نیز در مقام کارشناس میتوانند عهدهدار کارهای اجرائی نیز باشند ولی جایگاه واقعی انجام کارهای اجرائی اغلب در مهندسی مشاور شهرسازی و معماری انجام میشود. در بخش پژوهشی نیز گسترهی وسیعی وجود دارد که اگر تدریس را جزء آن نیز حساب کنیم میتوان بهعنوان مثال انجام کارهای تحقیقاتی در مؤسسات تحقیقاتی و یا نوتن و تهیه مقالات و پژوهشهای علمی را بیان کرد.
تعریف هدف
علوم سیاسی به بررسی اندیشه ها و نظریه های سیاسی و کارکرد آنها در عرصه جامعه می پردازد. رشته علوم سیاسی ارائه یکسری نظریه ها یا یکسری ابزارها و راهکارهایی است که بر اساس آنها هر جامعه شرایط و مشکلات حال را بررسی کرده و از پیش پا بر می دارد و برای حرکت ها و اقدامات بعدی ترسیم فضا برای مسیر آینده برنامه ریزی می کند هم چنین از تجارب و دستاوردهای بشر که در طول تاریخ در عرصه اجتماع به دست آورده است، بهره می برد.
موضوع این رشته مطالعه و تحقیق درباره ی پدیده های سیاسی مثل اشکال مختلف حکومت و دولت است. کشف علل و پدیده های سیاسی، نحوه اداری سیاسی جامعه و ایجاد ارتباط محترمانه با کشور های دنیا در عرصه روابط بین الملل می باشد.
علم سیاست پدیده ای است که با تحولات مشروطیت در ایران و موقعیت جدید علمای شیعه در جهان معاصر پیوند دارد. در سنت اسلامی از دانش سیاسی به علم مدنی تعبیر میشود. اندیشمندان مسلمان علم مدنی را به دو بخش فلسفه مدنی و فقه مدنی تقسیم میکردند. به اعتقاد مسلمانان تفاوت عمده این دو شاخه از علم مدنی در این است که حکمت مدنی غالبا وجه نظری دارد. و برعکس فقه مدنی، فقه سیاسی بیشتر ناظر به سیاست است. فقه سیاسی ،بدین سان مواجهه ای دو سویه با زندگی سیاسی و نیز وحی اسلامی از طریق زبان و دستگاه فقه است.
دیپلماسی ، مدیریت روابط کشورها با یکدیگر و میان کشورها با دیگر بازیگران، بین المللی است. این بازیگران شامل گروهها ، سازمانها و افرادی هستند که در کنار دولت ها دیپلماسی را به عنوان نظامی اطلاعاتی برای بیان و دفاع از منافع و اعلان تهدیدها و اولتیماتوم ها به کار می برند. در واقع دیپلماسی مجرای تماسی است برای اعلام مواضع ، جمع آوری اطلاعات و راضی یا قانع کردن یک کشور برای حمایت از مواضع کشوری دیگر.
اهداف
این برنامه در راستای تأمین اهداف زیر تهیه و تدوین شده است.
1. تربیت محققینی که با شناخت عمیق از معارف سیاسی اسلام همراه با شناخت علوم سیاسی و دانش جدید در این زمینه، قدرت تبیین نظام سیاسی اسلام و سپس طراحی مدلهای اجرایی برای حاکمیت بخشیدن به این نظام را واجد بوده بتوانند در ارائه و دفاع از دیدگاههای اسلامی در این بعد از موضوع تخصص برخورد نمایند.
2. تربیت کارشناسانی که با احاطه وسیع بر نظامهای سیاسی موجود و تسلط بر دانش جدید سیاست از همه ابعاد بتوانند با بهرهگیری از منابع غنی فقهی و معارف اسلامی و ارائه استدلالهای عقلی و فلسفی صائب، ضمن نقد صحیح و عالمانه دیدگاهها و تئوریهای مورد بحث در این دانش، نظام سیاسی اسلام و الگوی صحیح تدبیر و تحلیل مسائل سیاسی منطبق بر دیدگاههای اسلامی را تبیین نموده و جایگاه آن را در کل نظام فکری اسلام تعیین نمایند.
3. تربیت محققینی که بتوانند با دارابودن ابزارهای لازم تحقیق، ضمن پژوهش در منابع اسلامی و سایر منابع، به تدوین منابع موردنیاز جهت تحقیق و تدریس در زمینههای مختلف این دانش بپردازند.
4. تربیت مدرسین ورزیده و صاحب نظری که از عهدهی ارائهی معارف سیاسی اسلام به صورت ویژه و دانش سیاسی به شکل عام برآمده بتوانند حاصل تحقیقات انجام شده را در مراکز آموزش عالی (حوزه و دانشگاه) تدریس نمایند.
5. تربیت کارشناسانی که توانایی تجزیه و تحلیل رخدادهای سیاسی و مسائل مربوط به آن را در سطح بینالمللی و منطقهای واجد بوده بتوانند براساس دیدگاههای اسلامی و معارف بالنده و نورانی آن و شناخت صحیح از پدیدههای سیاسی داخلی و خارجی، راه حلهای کارساز و واقعی را در رابطه با مشکلات سیاسی نظام اسلام ارائه نمایند.
در نهایت، متخصّصان و پژوهشگران متعهدی تربیت خواهند شد که علاوه بر تسلط بر دروس حوزوی، در دروس دانشگاهی نیز تبحر کافی دارند و در نتیجه میتوانند ضمن بحثهای تطبیقی برتری دیدگاههای اسلام را تبیین و اثبات کنند و از مواضع حق آن به دفاع بپردازند و به شبهات مطرح شده پاسخ صحیح و منطقی داده و مواضع ضعف سایر مکاتب را آشکار سازند و بدین وسیله قسمتی از خلأ موجود در این زمینه را پر کنند.
ضرورت و اهمیت
یکی از مسائلی که از دیرزمان ذهن بشر را به خود معطوف داشته و از هزاران سال پیش تاکنون، متفکرین و اندیشمندان پیرامون آن اظهارنظر نمودهاند، مسئله حکومت و نظام سیاسی مربوط به جامعه است.
از آنجا که انسان موجودی مدنی بالطبع است، پس از تشکیل یک جامعه هر چند کوچک، اولین مسئلهای که برای افراد آن جامعه مطرح میشود مسئله چگونگی تنظیم امور و سپردن مسئولیت رهبری جامعه به یک فرد و یا افراد و بالاخره نحوه شکلگیری حکومت در آن جامعه است. دقیقاً از اینجاست که نظام سیاسی جامعه و نحوه تشکیل ارتباطات سیاسی در اجتماع از دیرزمان مورد توجه بشر قرار گرفته است. طبیعتاً به تناسب پیشرفت جوامع بشری و پیچیدهشدن ارتباطات اجتماعی و رشد سطح فرهنگ و تمدن، به مرور اندیشههای جدیدی در زمینهی امور سیاسی، ابداع و به بشر عرضه شده است و کمکم مکتبهای مختلف و بینشهای متعددی در این راستا شکل گرفته است.
اکنون که بشر در اوج پیشرفت مادی قرار داشته و جوامع کنونی و ملتهای مختلف از نظر سطح بینش و فرهنگ رشد قابل توجهی پیدا نمودهاند، ما شاهد شکلگیری نظامهای سیاسی متعدد و تشکیل نهادها و سازمانهای سیاسی منطقهای و بینالمللی هستیم که بسیار پیچیده و مدرن بوده و رهبری و مدیریت بشر را در این بعد حساس از زندگی او بر عهده دارند.
پیشینه رشته
قرآن کریم و احادیث منقول از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السلام) در همه فرق اسلامی به عنوان اصلیترین منبع شناخت معارف و آموزههای دینی شناخته میشود. مطالعه و بررسی این منابع از صدر اسلام تا کنون یکی از مهمترین دانشهای دینی به حساب میآید.
تفسیر قرآن کریم، جمعآوری و صحت روایات، تاریخ قرآن کریم و احادیث و ... از جمله موضوعاتی است همواره مورد مطالعه دانشمندان اسلامی بوده است و سابقهای به عمر اسلام دارد. لکن این دانش با تأسیس دانشگاه، برای نخستین بار به صورت رشته دانشگاهی در سال 1313 در دانشکده معقول و منقول (دانشکده الهیات امروزی) دانشگاه تهران تدریس گردید و امروزه نیز در دانشگاههای دیگر تدریس میشود. این رشته در دانشگاه بیشتر با محوریت بررسیهای تاریخی و علوم حاشیهای درحوزه قرآن و حدیث شکل گرفته است.
موضوع رشته
این رشته در دانشگاه بیشتر با محوریت بررسیهای تاریخی و علومی شکل گرفته است که وظیفه آنها بررسی مسائل محتوایی و شکلی حوزه قرآن و حدیث. در این رشته به موضوعاتی همچون تفسیر قرآن کریم، روشهای فهم قرآن کریم، تاریخ قرآن کریم و احادیث، روشهای بررسی صحت اسناد روایات و ... پرداخته میشود. این نوع از بررسیها تأثیر مستقیمی در فهم صحیح و برداشتهای بدون انحراف از منابع دینی دارد. فقها که وظیفه استنباط احکام الهی از منابع دینی را بر عهده دارند یکی از مهمترین مصرفکنندگان مستقیم تولیدات علمی این رشته هستند.
ضرورت
از آنجا که قرآن و سنّت دو منبع اصلی دین اسلام، و تأمین کنندهى نیازهاى دینی مسلمانان است و شناخت آن ها براى پژوهش و تدریس آموزه هاى اسلامی و تبلیغ آن ها ضرورى است؛ لازم است، که رشته ى علوم قرآن و حدیث به صورت مستقل برگزار شود تا نیاز جهان اسلام به کارشناسان اسلامی تأمین گردد.
نقش و توانایی
دانش آموختگان این رشته با مطالعه و تحصیل در رشته ى علوم قرآن و حدیث میتوانند، پژوهشگر، مبلّغ و مدرّس قرآن، تفسیر و حدیث شوند، و نقش مؤثّرى در اعتلاى فرهنگ اصیل اسلامی و شناساندن آن به مردم جهان ایفا کنند. و با کسب معلومات نسبی در مقاطع بعدى ادامهى تحصیل دهند و به اهداف برنامه ریزى تعمیق بخشند.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته فیزیک دوره بالاتر از مقطع کارشناسی فیزیک است که فارغالتحصیلان علاوه بر کسب آمادگی لازم جهت انجام تحقیقات در یکی از زمینههای تخصصی فیزکی، میتوانند جهت همکاری در امر تدریس به خدمت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی درآیند.
لزوم ارائه فعالیتهای پژوهشی در مراکز علمی و صنعتی مختلف کشور که با توجه به سیاستهای علمی و آکادمیک جمهوری اسلامی ایران به خصوص در علوم پایه که روز به روز در حال گسترش است تسریع در تربیت نیروهای متخصص در زمینههای مختلف فیزیک را ایجاب میکند.
گرایش اتمی ـ مولکولی
فیزیک اتمی به بررسی نقل و انتقال الکترونهای اطراف هسته میپردازد و خواص آنها را مورد بررسی قرار میدهد؛ یعنی ما در فیزیک اتمی کاری به این نداریم که هسته از چه تشکیل شده است بلکه هسته برای ما مرکزی با بار مثبت است و بیشتر توجه ما جلب الکترونهای اطراف هسته میشود.
گرایش فیزیک هستهای
در فیزیک هستهای، خود هسته، مورد مطالعه قرار میگیرد؛ یعنی متخصصان و دانشمندان بررسی میکنند که هسته از چه تشکیل شده و چه نیروهایی بین اجزای هسته حکمفرما است و در نتیجه واکنشهای انجام شده، چقدر انرژی آزاد میگردد؟
گرایش فیزیک حالت جامد
گرایش حالت جامد مربوط به سیستمهای بس ذرهای مخصوصاً جامدات است. ابتداییترین کار در این گرایش بررسی بلورهای جامدات و خواص اپتیکی، مکانیکی، الکتریکی و صوتی امواجی است که در آن منتشر میشود. این بررسی منجر به پدیدههای مختلفی مثل ابر رسانایی، نیمهرسانایی یا پخش و انتقال گرما میگردد.
تعریف
شناخت و نحوه عملکرد اندام و سیستمهای بدن انسان را فیزیولوژی گویند.
فیزیولوژی ورزشی
فیزیولوژی ورزشی به ۴ بخش فراگیر تقسیم میشود: آمادگی جسمانی، فیزیولوژی ماهیچهها، فیزیولوژی گردش خون، فیزیولوژی تنفس
بدن انسان برای اینکه بتواند نقش خود را به طور مؤثر در زندگی ایفا کند باید از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشد یعنی به طور مداوم انرژی لازم را در اختیار داشته باشد تا بتواند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهد. وقتی سخن از آمادگی جسمانی به میان میآید مقصود از آن داشتن چنان قلب، رگهای خونی و ششها و ماهیچههایی است که بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و با شور و نشاط تمام در فعالیتها و تفریحات سالمی شرکت کنند که افراد عادی و غیر فعال از انجام آنها ناتوانند.
عوامل متعددی در آمادگی جسمانی مؤثر است اما چهار عامل بیش از عوامل دیگر در این میان ایفای نقش میکنند این عوامل عبارتاند از (نیروی ماهیچه، استقامت ماهیچه، انعطاف ماهیچه و استقامت قلبی ریوی) می باشد. فیزیولوژی ورزشی اعمال بدن موجودات زنده به ویژه انسان را به هنگام فعالیت مورد مطالعه قرار می دهد. سلول ها و بافت های بدن موجودات زنده با یکدیگر در ارتباط هستند. فعالیت های بدنی در هنگام ورزش روی این ارتباط اثر می گذارد. این اثر درشرایط زمانی، مکانی، محیطی، سنی، جنسی ونژادی تغییر می کند که این مباحث در حوزه فیزیولوژی ورزشی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
اهداف و ضرورت
گسترش و اعتلای روز افزون علوم در زمینه های مختلف سبب شده که مطالعات و تحقیقات علمی، بسیار تخصصی و هدفمند شوند. مطالعات و تحقیقات علوم ورزشی از جنبه های عمومی و مولکولی تا مهندسی ژنتیک ورزشی اثر حرکت و فعالیت های بدنی را بر عملکرد و حفظ و بهبود سلامت بدن انسان مورد بررسی و کنکاش قرار می دهد. براین اساس، گرایش های که در رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی پیش بینی و دایر می شوند، مرتب افزایش می یابند. با توجه به اهمیتی که برای سلامت انسان ملحوظ است، تاسیس گرایش فیزیولوژی ورزشی پیشنهاد می گردد فیزیولوژی ورزشی اعمال بدن موجودات زنده به ویژه انسان را به هنگام فعالیت مورد مطالعه قرار می دهد. سلول های و بافت های بدن موجودات زنده بسیار متحد و هماهنگ با یکدیگر در ارتباط هستند. فعالیت های بدنی با شدت ها و مدت ها متفاوت روی این ارتباط اثر میگذارد. این اثر درشرایط زمانی، مکانی، محیطی، سنی، جنسی ونژادی تغییر می کند و در حوزه فیزیولوژی ورزشی مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.
طول دوره تحصیل
دوره کارشناسی ارشد گرایش فیزیولوژی ورزشی به دو مرحله آموزشی و پرورشی تقسیم می شود. طول دوره برای دانشجویان تمام وقت، حداقل 2 سال و نظام آموزش آن مطابق آیئن نامه های شورای عالی برنامه ریزی درسی است دانشجو پس از موفقیت در دوره آموزشی، مرحله پژوهشی را آغاز می کند و به مطالعه و تحقیق در زمینه موضوعی خاص زیر نظر استاد راهنما برای تهیه و تدوین پایان نامه می پردازد.
طول هر نیمسال تحصیلی 16 هفته آموزشی است. هر واحد درس نظری به مدت 16 ساعت و هر واحد درس با آزمایشگاهی 32 ساعت خواهد بود.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی به منظور آماده ساختن دانشجویان برای مشاغل حرفهای مدیریت در سازمانهای بازرگانی و موسسات دولتی و نیز ادامه تحصیل در دوره دکتری مدیریت تدوین گردیده است.
به طور دقیقتر اهداف برنامه مدیریت بازرگانی عبارت است از:
ضرورت و اهمیت
اداره سازمانهای بازرگانی، صنعتی و دولتی با ابعاد مختلف آن بدون بهرهگیری از دانش مدیریت و دسترسی به اطلاعاتی که در امر تصمیمگیری لازم است، امکان پذیر نیست. لذا این وظیفه دانشگاهها است که اولاً مدیران آینده این سازمانها را برای قبول مسئولیت در سطوح مختلف مدیریت آموزش دهند. ثانیاً محققین و پژوهشگرانی را تربیت کنند که بتوانند مسایل و مشکلات اقتصادی و بازرگانی سازمانهای مختلف جمهوری اسلامی ایران را به خوبی بشناسند و برای حل این مسایل و مشکلات راه حلهای صحیح و منطقی پیدا کنند.
وجود دوره کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی در دانشگاههای ایران موجب میگردد که دانشجویان این رشته در حین تحصیل با مسایل خاص جامعه ما به خوبی آشنا شوند و تحقیقات و تبعات خود را در رابطه با این مسائل انجام دهند و برای رفع نارسائیهای موجود درجامعه چارهاندیشی نمایند. اساتید متعهد نیز متقابلاً در مسایل مدیریت در جامعه کنونی ما تفکر کنند و افکار و اندیشهها و شیوههای جدید مدیریت را درجامعه مطرح سازند و به تألیف و ترجمه کتابهای مفید در زمینههای مختلف مدیریت اقدام نمایند.
بدیهی است که در صورت عدم افتتاح دوره کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی باب اینگونه تحقیقات و مطالعات هرگز مفتوح نخواهد گردید. مهمترین ضرورت تشکیل دورههای کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی نیل به خودکفایی علمی در زمینههای مختلف مدیریت و رهایی از وابستگی و سلطه فرهنگی است.
نقش و توانایی
الف. فارغالتحصیلان دوره کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی با اطلاعات وسیعی که در زمینههای مختلف بازرگانی و بازاریابی، روابط انسانی، امور مالی و اقتصادی پیدا میکنند، به خوبی میتوانند در سطح مدیران اجرایی در سازمانهای بازرگانی ، صنعتی و دولتی به کار اشتغال ورزند یا در سمت مشاور مدیریت انجام وظیفه نمایند.
ب. انتظار میرود که این فارغ التحصیلان پس از کسب تجربیات کافی بتوانند مسؤولیتهای بیشتری را در سطوح بالای سازمان عهدهدار گردند.
ج. علاوه بر این فارغ التحصیلان این دوره میتوانند در کارهای پژوهشی و تحقیقاتی که امروزه در مؤسسات بزرگ از اهمیت زیادی برخوردار است مشغول کار شوند.
آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته با تسلط به مباحث مربوط به بازار، مباحث تدوین استراتژیهای سازمانی، شناخت مشتریان و نحوه ارتباط با آنها، شناخت فرآیندهای فروش، بازاریابی و خدمات به مشتریان زمینه لازم جهت استخدام در واحدهای بازرگانی سازمانها را داشته و نسبت به سایر گرایشهای مدیریت با توجه به نبود رشتهای جایگزین از بازار کار مناسبی برخوردارند. ضمن اینکه دانشجویان این رشته با توجه به شناخت کافی از کسب و کار و نحوه ایجاد تجارت موفق شانس زیادی برای موفقیت در حیطه کارآفرینی و تشکیل کسب و کار جدید دارند.
فارغ التحصیلان این رشته به خوبی میتوانند در سطح مدیران اجرایی در سازمانهای بازرگانی، صنعتی و دولتی به کار اشتغال ورزند یا در سمت مشاور مدیریت انجام وظیفه نمایند. انتظار میرود این فارغ التحصیلان پس از کسب تجربیات کافی بتوانند مسئولیتهای بیشتری را در سطوح بالای سازمان عهدهدار شوند. علاوه بر این، فارغ التحصیلان این دوره میتوانند در کارهای پژوهشی و تحقیقاتی که امروز در موسسات بزرگ از اهمیت زیادی برخوردار است، مشغول بکار شوند.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد مدیریت دولتی با هدف آماده ساختن دانشجویان شاغل درسازمانهای دولتی جمهوری اسلامی ایران جهت احراز مشاغل حرفهای مدیریت در سازمانها، شرکتها و موسسات دولتی تنظیم و تدوین گردیده است.
منظور از این دوره موشکافی دقیق وظایف اساسی و تخصصی سازمانهای دولتی و بهبود و توسعه مهارت و استعدادهای دانشجویان در تشخیص و شناخت مسایل مدیریت، نحوه گردآوری اطلاعات مربوط، تجزیه و تحلیل و طبقهبنــدی آنها، بررسی راهحلهای ممکن در مورد مسایل، تصمیمگیری و اجرای تصمیمات متخذه، کنترل و نهایتاً ارزیابی از نتایج می باشد.
به عبارتی دقیقتر اهداف این برنامه فراهم آوردن زمینههای رشد فردی و حرفهای و توسعه توانایی دانشجویان برای تطبیق برنامههای سازمان با شرایط زمان و انعطافپذیری با تغییرات و تحولات و در نهایت بالا بردن کارآیی و ثمربخشی دستگاههای دولتی است.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این دوره با مهارتها و تواناییهای مختلفی که در امور اجرایی مشاوره و پژوهشی حاصل میکنند، میتوانند در زمینه مسایل سازمانی، رفتاری، اقتصادی، اداری و مالی در رده مدیران اجرایی و یا مشاوران سازمانهای دولتی به کارهای اداری، بازرگانی، صنعتی و مشاوره اشتغال ورزند و در امور پژوهشی و تحقیقات نقش مؤثری را به عهده گرفته و به تدریج آمادگی پذیرش مسئوولیتهای سنگینتری را پیدا کنند.
ضرورت و اهمیت
اداره امور سازمانها، شرکتها و موسسات دولتی با توجه به وسعت عمل، تنوع و پیچیدگی مسایل مطروحه، امروزه بدون استفاده از دانش مدیریت میسر نمیباشد، با توجه به گستردهتر شدن نقش دولت در جمهوری اسلامی نیاز به تربیت مدیرانی که بامشکلات، نارساییها و مسایل موجود در جامعه آشنا بوده و توانایی تفکر، تشخیص و شناخت، بررسی، تجزیه و تحلیل و ارائه راهحلهای ممکن برای آنها را داشته باشند، هر روز برجستهتر شده و اهمیت و ضرورت بیشتری می یابد.
تعریف هدف
هدف اساسی این دوره، تربیت مدیران و مسؤلان متخصص رسانهای که افزون بر مدیریت بخشهای مختلف تشکیلات رادیو تلویزیونی داخل و خارج بتواند در راهبری تشکیلات خبرگزاریها، مؤسسات نشر کتاب، خانه فرهنگ، مراکز سمعی بصری و دفاتر مؤسسات سینمایی و مطبوعاتی مستقر در سفارتخانهها ایفای نقش نمایند و عهدهدار مسؤلیت شوند.
مقدمه
طی دهه اخیر رویکرد رسانهای دگرگونی شگفتی یافته و به تبع آن در کشورهای جهان سوم نیز نگرش جدیدی شکل گرفته است. حضور رسانهای جمعی نوین نظیر تلویزیونهای فراملّی و ماهوارهای، سیستمهای جدید اطلاعرسانی و شبکههای گستردهی جهانی و دسترسی مردم به منابع و تصاویر و اطلاعات متعدد موجب شده است تا شاهد تغییرات و تحولاتی در نحوه سازماندهی و مدیریت رسانههای جمعی باشیم. در چنین شرایطی تربیت مدیران کارآمد و خلاق رسانهای به ویژه رسانههای رادیو و تلویزیون از نیازهای حیاتی جامعهی ما به شمار میآید.
رشته میان رشتهای مدیریت رسانه، در دپارتمانهای مختلف رویکردهای رسانهای مختلفی دارد. در کشور ما این رشته در مقطع کارشناسی ارشد برای نخستین بار در سال 81 در دانشکده صدا و سیما اجرایی شد؛ و بر همین اساس رویکردی رادیو تلویزیونی دارد. این البته منحصر به کشور ما نیست؛ و در بسیاری از دانشکدههای جهان مدیریت رسانه، با رویکرد رادیو تلویزیونی تنظیم و اجرا میشود. برای مثال در آکادمی آسیایی فیلم و تلویزیون، که در هندوستان واقع است؛ دوره دوساله MBA در مدیریت رسانه، بیشتر رویکردی مبتنی بر پخش رادیو تلویزیونی دارد؛ و تولید تلویزیونی، بازار رسانهای و تکنولوژیهای جدید را مورد توجه قرار میدهد.
همچنین مدیریت شرکتهای رسانهای مبتنی بر روزنامه، در عصری که رسانههای جدید و رقبای محلی بازار پر رقابتی را ایجاد کرده اند؛ به عنوان یک مسأله و تخصص مطرح است؛ و دیگر صرفاً مالکان نمیتوانند کار مدیریت را به عهده داشته باشند. مدیریت این رسانه نیز از دیگر ابعاد مدیریت رسانه به شمار میرود.
"کالج ارتباطات لندن" مدیریت رسانه را به عنوان مدیریت رسانههای چاپی در نظر گرفته است. این کالج با همکاری آکادمی رسانههای چاپی، دوره کارشناسی ارشد مدیریت رسانه چاپی یا پرینت را برای مدیران و مشاوران و محققانی که در این عرصهی رقابتی و به شدت در حال تحول، مشغول فعالیتند؛ ایجاد کرده است.
سایت آکادمی رسانههای پرینت تصریح کرده است؛ که امروزه مدیران صنعت رسانههای چاپی برای اداره شرکتهای رسانهای مبتنی بر روزنامههای چاپی نیاز به این دارند؛ که دانش تکنیکی را با مهارتهای مدیریت استراتژیک با هم داشته باشند. این سایت هدف این دوره را آموزش مدیران برای سطوح پایین، میانی و عالی در صنعت رسانههای چاپی معرفی کرده است. در این دوره که به صورت تمام وقت و در 45 هفته طراحی شده است؛ دانشجویان با تحقیقات موردی، بازدیدهای صنعتی، سخنرانان میهمان و کار بر روی پروژههای مدیریتی، برای اداره این صنعت در بازار رسانهای آماده میشوند.
ضرورت و اهمیت
توسعه مباحث مدیریت و ارتباطات در مقطع کارشناسی ارشد در کشور ما پاسخی است به سؤالها و مسائل بیشماری که در نتیجه تحولات در دو عرصهی پدید آمده، به ویژه رخدادهای ناشی از ارتباطات جمعی در شکل و بافت کنونی آنچنان بازتابی در مراکز علمی و پژوهشی داشته است که امروزه پرداختن به آن، دیگر در محدوده کارشناسی نمیگنجد و لزوم گشایش و ادامه آموزش در مقاطع بالاتر دانشگاهی یعنی کارشناسی ارشد و دکترا به سرعت مورد توجه و تأکید برنامهریزان آموزش عالی قرار گرفته است. در واقع ایجاد دورهی کارشناسی ارشد رسانه برای پاسخگویی به نیازهای مهم زیر است:
1. تربیت مدیرانی که با درک درست محیط رقابتی رسانهها در عصر حاضر، تحولات تکنولوژیهای رسانهای را بشناسند و از روندهای دمافزونی که هر روز بر کارکردهای رادیو تلویزیون در ارتباط با مخاطبان اثر میگذارد، به خوبی آگاه باشند.
2. به دلیل وجود جنبهی دینی و ملی دو رسانهی مهم در کشور و ضرورت حضور آن در امر آموزش عمومی و توسعهی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی کشور، تربیت مدیرانی که بتوانند سازوکار این دو رسانه را در انطباق هر چه بیشتر با اهداف کلان توسعه ملی هدایت و رهبری کنند.
3. تربیت مدیرانی که با شناخت فرآیند تولید برنامهسازی بتوانند تعادل درستی بین مصلحت و نیازهای مخاطبان ایجاد کنند و تیمهای تولیدی تحت نظر خود را به سمت برقرار بهترین شکل موازنهی این دو اصل رهبری نمایند به گونهای که ارزش کیفی، هنری و فرهنگی آثار تولید شده حفظ گردد.
4. جذب مدیران کنونی مراکز و مؤسسات فرهنگی و رسانهای در کشور و تکمیل آگاهیهای تجربی آنان با دانشهای آکادمیک روز و روزآمد کردن سطوح مهارتهای ادراکی و روابط انسانی آنان برای پویایی محیطهای کار در سازمانهای متبوع خود.
تعریف هدف
رقابتهای تنگاتنگ بین کشورها با استفاده از ابزار انتقال سریع اطلاعات، موجب برتریهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شده است.
مدیریت متکی بر نرمافزارها و فنآوری اطلاعات، مدیریت هوشمند مبتنی بر اطلاعات و نیروی کار آزموده منابع اصلی قدرت امروز و فردا هستند. تحولات عظیم تکنولوژی اطلاعات باعث تحولات چشمگیری در اقتصاد، مدیریت و جامعه شده است.
کارآیی سازمانها از طریق بهبود محصولات و خدمات، اصلاح فرآیندها، گسترش مدیریت در اثر افزایش کارآیی فرهیختگان، به صورت علمی و تجربی در اثر پیشرفتهای تکنولوژی اطلاعات به سرعت در حال تحول است.
هدف از تشکیل دوره کارشناسی ارشد تکنولوژی اطلاعات آموزش نیروی انسانی متخصص کارخانهها، مؤسسهها و شرکتهای دولتی و خصوصی است. در جهت آموزش متخصصینی که در زمینههای مربوط به فنآوری اطلاعات و مدیریت کیفیت، بتوانند در جهت تأکید نیازهای امروز و فردای مدیریت در جامعه فعالیت کنند. دوره کارشناسی ارشد مدیریت فنآوری اطلاعات با گرایشهای مدیریت منابع اطلاعاتی، سیستمهای اطلاعاتی پیشرفته، مدیریت دانش و کسب و کار الکترونیک پیشبینی شده است.
نقش و توانایی
شرکتکنندگان در این دوره افزون بر آشنایی با مسایل نظری دانش تکنولوژی اطلاعات، با نقش و کاربردهای زمینهها و جایگاه فنآوری اطلاعات در مدیریت نوین آشنا میشوند. افزایش قدرت تحلیل در به کارگیری بهینه فنآوری اطلاعات با استفاده از موارد عملی (CASE STUDY) از ویژگیهای این دوره است.
ضرورت و اهمیت
ضرورت و اهمیت این دوره در آشناسازی دانشجویان با نقش دوره و شاخههای فنآوری اطلاعات مدیریت در بهبود کارآیی واحدهای صنعتی، اجرایی و خدماتی است. همچنین تربیت نیروی انسانی متخصص و محقق در عرصه صنعت، خدمات و اجرا بر اهمیت دوره میافزاید.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد مدیریت ( MBA ) به منظور پرورش مدیران کارآمد برای اداره سازمانهای اقتصادی - اجتماعی، تولیدی و خدماتی طراحی شده است.
هدف این دوره پذیرش فارغ التحصیلان دورههای کارشناسی در رشتههای مختلف به خصوص رشتههای فنی و مهندسی و پرورش افرادی است که قادر باشند در زمینههای ذیل انجام وظیفه نمایند:
افرادی که در این دوره پذیرفته میشوند، حداقل دوره کارشناسی را در یکی از رشتههای دانشگاهی گذارنده و با حوزه تخصصی دوره کارشناسی آشنائی پیدا کردهاند. این افراد پس از فراگرفتن دانش مدیریت و تمرین مهارتهای مدیریتی در این دوره ( مدیریت سازمان ) ، نیروهای ارزندهای خواهند شد که میتوانند با ترکیب دانش تخصصی و مدیریتی خود در جهت تحقق هدفهای بالا نقش مهمی در بهبود مدیریت جامعه ایفا نمایند.
زمینههای فعالیت رشته مدیریت کسب و کار MBA
فارغ التحصیلان این دوره با فراگیری دانش و فنون مدیریت قادر خواهند بود در زمینههای ذیل فعالیت نمایند:
توسعه کشور و ارتقاء استاندارد زندگی در آن مستلزم بهبود و ارتقاء کیفیت مدیریت در سازمانهای اقتصادی و اجتماعی است. با بهبود مدیریت است که میتوان بهرهوری را افزایش داد و از ظرفیتها و امکانات موجود، کالا و خدمات بیشتری را تولید نمود و ظرفیتهای زیادتری را بوجود آورد.
بهبود مدیریت نیز مستلزم آگاهی و تسلط به دانش مدیریت است. امروزه مدیریت به عنوان یکی از شاخههای معرفت بشری پیشرفت زیادی نموده است و آموزش و تحقیق در زمینه آن گسترش فراوانی یافته است. باتوجه به اهمیت مدیریت در رشد و ارتقاء سازمانها و جوامع، نظامهای آموزش عالی کشورها آموزش و تحقیق در حوزه مدیریت را از نظر کیفی و کمی به سرعت توسعه دادهاند.
یکی از زمینههای بارز توسعه آموزش مدیریت ایجاد رشته کارشناسی ارشد مدیریت ( MBA ) درکشورهای مختلف جهان است. این رشته به سرعت نخست در امریکا و کشورهای صنعتی و سپس در کشورهای در حال توسعه، گسترش یافته است.
فارغ التحصیلان دورههای کارشناسی و مخصوصاً فارغ التحصیلان دورههای فنی ومهندسی وارد این دوره شده و دریک آموزش فشرده و پرکار به فراگیری دانش و فنون مدیریت میپردازند. ترکیب دانش تخصصی دوره کارشناسی و آگاهی و تسلط به دانش و فنون مدیریت در دوره کارشناسی ارشد، از فارغ التحصیلان این دوره مدیران کارآمد و مؤثری میسازد که درافزایش کارآئی و رشد سازمانهای اقتصادی - اجتماعی تاثیر بسزایی دارند. به خاطر کسب همین توانائیهاست که در سه دهه اخیر دورههای MBA درکشورهای مختلف جهان به سرعت گسترش یافته و تنها در کشور آمریکا حدود 700 موسسه آموزش عالی این دوره را ارائه میدهند.
رشته مدیریت کسب و کار MBA در دانشگاه پیام نور از سال 1393 به صورت 7 گرایش ارائه گردید. در زیر مختصری در مورد هر گرایش بیان شده است:
1. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش استراتژی
در این گرایش دانشجویان با مفاهیم، روشها و نظریات موجود در زمینه شکلگیری و اجرای برنامههای استراتژیک و مدیریت تحول استراتژیک و تغییرات ساختاری در سازمانها آشنا میشوند. علاوه بر آن دانشجویان با تجربیات برنامهریزی استراتژیک در کشور و مسائل و مشکلاتی که سازمانها در عمل با آن مواجهه میشوند و نحوه برخورد با آن مسائل آشنا میگردند. دانشجویان در این گرایش میتوانند از برخی دروس اختیاری که برای ارتقا توانایی آنها در مدیریت تحولات استراتژیک مفید است و توسط این گرایش یا گرایشات دیگر ارائه میشوند، استفاده نمایند.
2. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش بازاریابی
در این گرایش دانشجویان با اصول، مفاهیم و روشهای بازاریابی و بازارشناسی آشنا میشوند. همچنین ضمن بررسی فرایند بازاریابی و فروش در سطح بنگاههای اقتصادی، مباحثی چون استراتژی بازاریابی، مدیریت تحقیقات بازار و مدیریت تبلیغات مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. نظر به تحولات سریع بازار، گسترش بازار جهانی و درنتیجه ضرورت حضور در بازارهای بینالمللی، آشنایی دانشجویان با مسائل مربوط به بازاریابی و تجارت بینالملل از اهمیت ویژهای برخوردار است که در طرح سیلابس دروس این گرایش بدان توجه ویژهای شدهاست. با توجه به ارتباط تنگاتنگ این گرایش با گرایشهای استراتژی، مدیریت عملیات و سیستمهای اطلاعاتی اخذ دروسی از گرایشهای مذکور به عنوان دروس اختیاری به دانشجویان توصیه میشود.
3. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش رفتار سازمانی و منابع انسانی
گرایش «رفتار سازمانی و منابع انسانی» ترکیبی از علوم انسانی و دروس تخصصیای میباشد برای خلق یک برنامه منظم که بر چگونگی توسعه مسائل انسانی، چگونگی رفتار انسانها در یک گروه کوچک و یا سازمان و چگونگی عملکرد سازمانها متمرکز میباشد.
دروس پایه این برنامه مبتنی بر ساخت مهارتهای شغلی برای تحول سازمان، فرایندهای سازمانی و رفتار سازمانی است. دانشجویانی که در این گرایش به تحصیل میپردازند بهعلاوه میتوانند در تعدادی از موضوعات ذیل دروسی را اخذ نمایند:
مدیریت منابع انسانی
روانشناسی و روابط انسانی
رهبری و سازماندهی گروهها
ساختار قدرت در سازمانها
تصمیمگیری
فرهنگ سازمانی
4. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش سیستمهای اطلاعاتی
در این گرایش دانشجویان با مفاهیم و انواع سیستمهای اطلاعاتی، روابط آنها و نیز نحوه پشتیبانی هرکدام از انواع سیستمهای اطلاعاتی از مدیران در سطوح مختلف سازمان آشنا میشوند. همچنین دانشجویان ضمن انجام پروژههای عملی با روشهای طراحی و پیادهسازی این سیستمها، موانع و مشکلات موجود در راه پیادهسازی آنها و روشهای حل این مشکلات آشنا خواهند شد. دانشجویان در این گرایش میتوانند از برخی دروس اختیاری که برای ارتقای شناخت آنها از مفاهیم سازمانی و حوزههای مختلف مدیریت سازمان مفید است و توسط گرایشات دیگر ارائه میشوند، استفاده نمایند.
5. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش کارآفرینی
مفهوم و ایده کارآفرینی، مفهومی جدید و متعلق به عصر حاضر نمیباشد و قبل از قرون وسطی مطرح بوده و در طول زمان دچار تحولاتی شده است. کارآفرین به منظور تحقق ایدهاش عوامل مورد نیاز را فراهم آورده و با استفاده از قدرت تصمیمگیری، مهارتها و استعدادهای فردیاش در طراحی، سازماندهی، راهاندازی و مدیریت واحد جدید، ایدهاش را به منصه ظهور در میآورد و از این راه به کسب درآمد میپردازد.
ما معتقدیم کارآفرینی نه یک فرایند خاص اقتصادی است و نه صرفاً ویژگیهای یک شخص بلکه کارآفرینی توصیفکننده یک روش خاص مدیریت است. لذا کارآفرینی را به عنوان تعقیب و به فعلیت رساندن فرصتهایی ورای منابع محسوس و آشکار در حال استفاده تعریف میکنیم.
کارآفرینان با استفاده از فرصتهایی که تا کنون راکد بوده و با با ارزش افزوده کمتری بهرهبرداری میشده است، سبب رشد تولید ناخالص داخلی و ارزش افزوده در بخشهای مختلف کشور میگردند. از اثرات بسیار مطلوب کارآفرینی، معرفی مستمر ایدههای خلاق، رویکردها و تکنولوژیهای جدید و ارزشمند به عرصه اقتصاد و تجارت و تسریع رشد اقتصادی به نحو چشمگیری میباشد، بهطوری کشورهای توسعهیافته از آن به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی یاد کردهاند.
با توجه به اهمیت کارآفرینی که مورد اشاره قرار گرفت و تأثیر آن در بهبود وضعیت کشور و نیز با در نظر گرفتن این مطلب که در وضعیت کنونی حتی در سطح دانشگاههای و مراکز علمی، افراد انگشتشماری با این پدیده آشنا هستند، این گرایش در دانشکده مدیریت و سیستم دانشگاه صنعتی شریف شروع به کار نموده است.
6. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش مالی
در این گرایش دانشجویان با مفاهیم، روشها و نظریات موجود در زمینه مدیریت مالی بنگاهها آشنا میشوند. بدین منظور مدیریت مالی بنگاه شامل ارزیابی سرمایهگذاریها، مدیریت سرمایه در گردش و منابع تأمین مالی کوتاهمدت و نیز مدیریت ترکیب داراییها و منابع تأمین مالی بلند مدت به عنوان پایههای اصلی مدیریت مالی آموزش داده میشود. سپس دانشجویان میتوانند متناسب با علاقه خود و امکانات دانشکده دروسی در زمینههای ارزشگذاری اوراق بهادار، سرمایهگذاری در مستغلات، مدیریت مالی بینالملل، مدیریت بانکهای تجاری و مهندسی مالی انتخاب نمایند. از افرادی که در این گرایش تحصیل کنند انتظار میرود، کمکهای شایانی به مدیریت مالی بنگاههای اقتصادی و به خصوص مؤسسات مالی و سرمایهگذاری ارائه نمایند.
7. مدیریت کسب و کار MBA - گرایش کسب و کار بین المللی
از رویکردهای این گرایش میتوان به آشنایی دقیق با وظایف اساسی سازمان های بازرگانی داخلی و بین المللی خصوصاً واحدهای مرتبط با صادرات و واردات، افزایش مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت مسائل مبتنی بازارشناسی و ورود، توسعه بازار، انطباق فرهنگی، ارزیابی راه حلهای مختلف در مورد هر مساله و تصمیمگیری و اجرای تصمیمات اتخاذ شده نام برد. افزایش مهارت و توانایی دانشجویان در شناخت شرایط و اوضاع و احوال متغیر اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژیکی و سیاسی که بازار را تحت تاثیر قرار میدهد و تطبیق برنامههای سازمان با شرایط جدید از اهداف این رشته می باشد.
تعریف هدف
الکترونیک علمی است که به بررسی حرکت الکترون در خلاء در مواد رسانا و یا نیمه رسانا و اثرات و کاربردهای آن میپردازد. با توجه به این تعریف، مهندس الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارها، فعالیت میکند. البته متاسفانه به علت عدم توانایی رقابت در بازار با برند های مشهور موجود، در ایران درسطح وسیع، تولید قطعات الکترونیکی صورت نمیگیرد.
به طور کلی فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش الکترونیک توانایی طراحی و ساخت انواع مدارهای مجتمع، میکروپروسسورها، مدارهای الکترونیکی مورد نیاز در صنایع مختلف و دیگر تواناییهای لازم در صنایع الکترونیکی را دارا هستند.
رشته کارشناسی ارشد الکترونیک شامل گرایشهای مدارهای مجتمع الکترونیک - سیستمهای الکترونیک دیجیتال - افزاره های میکرونانو الکترونیک میباشد.
بازار کار
فارغ التحصیلان رشته کارشناسی ارشد مهندسی برق گرایش الکترونیگ میتوانند در وزارت صنایع، کارخانجات تابع آن، مراکز تحقیقات نظامی، صنایع هواپیمایی و دیگر مراکز مرتبط جذب بازار کار شوند.
تعریف
گرایش الکترونیک به دو زیربخش عمده تقسیم می شود. بخش اول میکروالکترونیک است که شامل علم مواد، فیزیک الکترونیک، طراحی و ساخت قطعات از ساده ترین تا پیچیده ترین آنها است و بخش دوم نیز مدار و سیستم نامیده می شود و هدف آن طراحی و ساخت سیستمها و تجهیزات الکترونیکی با استفاده از قطعات ساخته شده توسط متخصصان میکروالکترونیک می باشد.برای مثال یک سیستم گیرنده رادیو نمونه ای از کنار هم قرار دادن قطعات مختلف الکترونیکی برای دریافت موج ارسال شده از سوی فرستنده به گیرنده است؛ یعنی یک سیستم فرستنده و گیرنده برای کار، هم به قطعات الکترونیکی و هم به سیستمهای متشکل از قطعات الکترونیکی نیاز دارد. و این شامل بسیاری از دستگاه های الکتریکی از جمله سیستم پمپ مصنوعی تأمین کننده ضربان قلب، سیستم رله و حفاظت در یک نیروگاه برق و یا سیستم هدایت اتوماتیک یک هواپیما می شود.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد مهندسی شیمی -بیوتکنولوژی مشتمل بر دروس نظری پیشرفته مهندسی شیمی و پایاننامه پژوهشی در یکی ازموضوعات مربوط به مهندسی شیمی میباشد.
رشته مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی یک رشته چند تخصصی است که زمینه های مهندسی شیمی، میکروبیولوژی، بیوشیمی و ژنتیک را در بر می گیرد. هدف ازاین رشته تربیت متخصصان و محققانی است که بتوانند نیازهای مختلف صنایعی که با بیوتکنولوژی درگیر می باشند را برطرف کنند. بیوتکنولوژی در صنایع مختلفی کاربرد دارد مانند: صنایع دارویی، غذایی، نفت و پتروشیمی، شیمیایی،تولید انرژی، تصفیه فاضلابهای شهری و صنعتی، رفع آلودگیهای زیست محیطی در خاک، آب و هوا، صنایع استخراج فلزات از سنگهای معدنی ...
مهندسی شیمی- بیوتکنولوژی به عنوان یکی از دانشهای مدرن و در حال توسعه توسط دانشمندان به صورت کاربرد موجودات، سیستمها و فرآیندهای بیوشیمیایی جهت تولید و سرویس دادن به صنایع تعریف شده است.
نقش و توانایی
فارغ التحصیلان این رشته قادر خواهند بود که بعنوان یک مهندس یا محقق در صنایع مختلفی که درگیر بیوتکنولوژی هستند و یا مراکز تحقیقاتی مربوطه فعالیت کنند.
ضرورت و اهمیت
با توجه به رشد روزافزون بیوتکنولوژی در ایران و جهان و نقشی که زمینه مهندسی شیمی در پیشبرد بیوتکنولوژی دارد تربیت کارشناسان ارشد مهندسی شیمی-بیوتکنولوژی از اهمیت بالایی برخوردار است.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد مهندسی صنایع دوره ای آموزشی با تاکید برآموزشهای پیشرفته درمهندسی صنایع وتجزیه تحلیل سیستمهای صنعتی می باشد و هدف آن تربیت متخصصینی است که،با بهره گیری ازآموخته ها ودانش های مهندسی و دروس اختصاصی این دوره توانا به شناخت، تحلیل و ارائه سیستمهای متشکل از انسان ،مواد و ماشین باشند.
نقش و توانایی
فارغ التحصیلان این دوره دارای مهارت های زیرخواهند بود:
ضرورت و اهمیت
با توجه به موارد زیر ضرورت و اهمیت تشکیل این دوره به منظور ترتیب کارشناسان ارشد متخصص در "مهندسی " روشن میشود:
1. سیستمهای بزرگ عموماً به دلیل پیچیده بودن و داشتن ابعاد مختلف و تأثیر عوامل متعدد در عملکرد آنها، باید با استفاده از روشهای علمی دقیق برنامهریزی شوند تا از کارآیی لازم برخوردار و در رفع نیازهای جامعه توانا باشند.
2. تهیه و اجرای نظام جامع برنامهریزی، بدون وجود متخصص در ین زمینه عملی نیست.
3. برنامهریزی در هر بخش ابعاد مختلفی دارد و نمیتوان برنامهریزی یک بخش را مستقل از بخشهای دیگر انجام داد. برنامهریزی سیستمهای اقتصادی- اجتماعی با توجه به تعریف آن میتواند قسمتی از این مسئله را حل کند.
تعریف هدف
" رشته کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی " یکی از گرایشهای "دوره کارشناسی ارشد" رشته مهندسی عمران" میباشد که مجموعهای است آموزشی- پژوهشی (با تأکید بیشتر بر آموزش)، مرکب از دروس نظری، کاربردی و آزمایشگاهی و برنامه تحقیقاتی در زمینه مهندسی سازه، جهت تربیت طراحان متخصص در زمینه فوق و ایجاد زمینه کافی برای درک و توسعه آنچه در مرزهای تکنیک در زمان حال در این رشته خاص میگذرد.
هدف دوره " رشته کارشناسی ارشد مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی " تربیت افرادی است که دارای توانایی مناسب جهت طراحی و نظارت بر اجرای پروژههای تخصصی در زمینه سازه و دارای نوان تحقیقاتی کافی جهت حل مسائلی که در این زمینه با آن روبرو میشوند باشند. این پروژههای تخصصی میتواند شامل: ساختمانهای بلند و ساختمانهای کوتاه نسبتاً پیچیده، ساختمانهای صنعتی مانند کارخانجات و برجهای سیلوها، سازههای آبی مانند بندها و سدهای و مخازن ذخیره آب، بندرسازی و پلهای بزرگ و تونلها و نظائر آن باشد.
در مورد ارزیابی و کنترل پروژههای عمرانی، مدیریت پروژه و امور پیمان در ابعاد حقوقی، اقتصادی و اجرایی، انواع مصالح ساخت و روشهای ساخت، تجزیه و تحلیل عملیات ساخت و نگهداری پروژههای بزرگ، استفاده بهینه از ماشینآلات و روشهای ترمیم سازهها باشند.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این مجموعه زمینههای فنی و علمی کافی برای احراز مشاغل زیر را دارند:
الف. همکاری با وزارتخانهها و سازمانهای مسئول اجرا و ساخت پروژههای عمرانی بزرگ نظر وزارت نیرو، وزارت راه و ترابری، وزارت نفت، وزارت صنایع، وزارت مسکن و شهرسازی، سازمان برنامه و بودجه و شهرداریها و نظام مهندسی.
ب. همکاری با مشاوران و سازندگان جهت مشارکت در برنامهریزی و مدیریت ساخت طرحهای محوله.
ج. همکاری با مؤسسات آموزشی جهت ارائه دروس مهندسی ساخت و عمران و انتقال تجارب لازم.
ضرورت و اهمیت
در تمام جوامع پیشرفته امروزی، مدیریت اجرای پروژههای بزرگ نقش عمدهای را در زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی بهعهده دارد. هیچ جامعهای بدون یک سیستم مدیریتی قابل قبول پیشرفته و برنامهریزیشده، براساس احتیاجات معقول آن جامعه، نمیتواند شاهد پیشرفت در زمینههای فوق بوده و قادر به رقابت با جوامع دیگر باشد. علاوه بر این، میزان سرمایهگذاری که معمولاً در زمینههای ساخت پروژههای عمرانی بزرگ بهعمل آمده و میآید ارقام بسیار بزرگ و قابل توجهی را تشکیل میدهد، لذا بدون توجه به مسائل علمی و برنامهریزیهای صحیح، بازده این سرمایهها با توجه به نقایص حاصل و اتلاف وقت بیش از حد و از دست دادن کارآیی پروژه در مدت بسیار کمتر از عمر مفید، ناچیز و باعث حیف و میل اموال عمومی میگردد. امروزه اجرای مناسب و صحیح پروژههای بزرگ عمرانی در زندگی فرد فرد جامعه مؤثر بوده و اثرات مختلفی در روند پیشرفت جامعه در زمینههای عمرانی دارد. نقش آموزش و پژوهش و وجود صاحبنظران لایق در این زمینه کاملاً مشهود و ضروری است. با توجه به موارد فوق که در حد اختصار بیان گردید، ضرورت ایجاد این رشته و اولویت آن را کاملاً محرز مینماید.
ارتباط دوره با سایر دوره های کارشناسی ارشد
این دوره با تمامی گرایشهای مهندسی عمران به لحاظ ماهیت ساخت و اجرای آن در ارتباط نزدیک بوده و در حقیقت تحقق بخشیدن به ثمرات اکثر طراحیهای پروژههای بزرگ عمرانی در کشور بهصورت ساخت آنها میباشد.
مهندسی عمران – سازه
«کارشناسی ارشد سازه» یکی از گرایشهای «دوره کارشناسی ارشد» رشته مهندسی عمران میباشد که مجموعهای است آموزشی ـ پژوهشی (با تأکید بیشتر بر آموزش)، مرکب از دروس نظری، کاربردی و آزمایشگاهی و برنامه تحقیقاتی در زمینه مهندسی سازه، جهت تربیت طراحان متخصص در زمینه فوق و ایجاد زمینه کافی برای درک و توسعه آنچه در مرزهای تکنیک در زمان حال در این رشته خاص میگذرد.
هدف دوره کارشناسی ارشد سازه تربیت افرادی است که دارای توانایی مناسب جهت طراحی و نظارت بر اجرای پروژههای تخصصی در زمینه سازه و دارای توان تحقیقاتی کافی جهت حل مسائلی که در این زمینه با آن روبهرو میشوند باشند. این پروژههای تخصصی میتواند شامل: ساختمانهای بلند و ساختمانهای کوتاه نسبتاً «پیچیده، ساختمانهای صنعتی مانند کارخانجات و برجهای سیلوها، سازههای آبی مانند بندها و سدها و مخازن ذخیره آب، بندرسازی و پلهای بزرگ و تونلها و نظایر آن باشد.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این دوره دارای زمینه کافی برای احراز مشاغل زیر میباشند:
الف. همکاری با مهندسین مشاور سازه، معمار، راه و راهآهن و آب جهت مشارکت در طرح و نظارت بر اجرای پروژههای موضوع فعالیت این مؤسسات
ب. همکاری با مهندسین مشاور صنعتی جهت مشارکت در طرح و نظارت بر اجرای ساختمانهای صنعتی و کارخانجات و سیلوها و برجها و غیره.
ج. همکاری با مؤسسات صنعتی که در تولید فرآوردههایی که به نحوهای با مهندسی سازه سروکار دارند جهت مشارکت در طراحی فرآوردهها، مانند صنایع دفاعی، کشتیسازی و هواپیماسازی.
د. همکاری با وزارتخانهها و سازمانهای مسئول اجرای طرحهای عمرانی و صنعتی جهت برنامهریزی و نظارت بر طرحها مانند وزارت مسکن و شهرسازی، راه و ترابری، نیرو، صنایع و شهرداریها.
ضرورت و اهمیت
فعالیتهای صنعتی موضوع این دوره کارشناسی ارشد عمدتاً قسمتی از فعالیتهای موضوع دوره کارشناسی مهندسی عمران است و تفاوت این دو تنها در سطح تخصص موردنیاز میباشند. حجم قابل ملاحظهای از نیاز صنعت در زمینه مهندسی سازه به لحاظ تخصص در سطح کارشناسی توسط کارشناسان عمران برآورده میشود. تأسیس این دوره تنها برای برآوردهکردن آن قسمت از نیازهای صنعت است که به تخصص بالاتر مربوط میگردد.
ارتباط دوره با سایر دوره های کارشناسی ارشد
این دوره با دوره کارشناسی ارشد سازههای هیدرولیکی در ارتباط نزدیک است، بهطوری که در دروس اصلی کم و بیش با یکدیگر مشترک میباشند.
مهندسی عمران – راه و ترابری
کارشناسی ارشد راه و ترابری یکی از گرایش های دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی عمران می باشد که مجموعه ای است آموزشی- پژوهشی با تاکید بیشتر بر آموزش، مرکب از تعدادی دروس نظری، کاربردی و آزمایشگاهی و برنامه تحقیقاتی در زمینه مهندسی راه و ترابری جهت افزایش اطلاعات کارشناسان عمران و ایجاد زمینه کافی جهت درک و توسعه آنچه در مرزهای تکنیک در زمان حال دراین رشته ها می گذرد.
هدف این دوره تربیت افرادی است که دارای توانایی لازم جهت طراحی و نظارت بر اجرای پروژه های تخصصی در زمینه مهندسی راه و ترابری باشند و ضمنأ توان تحقیقاتی کافی جهت حل مسائلی را که دراین زمینه ها با آن روبرو می شوند را دارا باشند. این پروژه های تخصصی می تواند شامل راه- راه آهن- فرودگاه- حمل و نقل و ترابری باشد.
نقش و توانایی
اگرچه گرایش راه و ترابری نسبت به گرایش هایی ماند سازه، زلزله و خاک و پیفرصت های کاری کمتری دارد، اما بدلیل اینکه فارغ التحصیلان نسبتا کمی دارد، دارایبازار کار خوبی است. فارغ التحصیلان گرایش راه و ترابری می توانند در شرکت های مشاورمشغول بکار شوند و یا در اداراتی نظیر راه و ترابری، شهرداری و ... استخدام شوند. یکی از دلایلی که بیشتر آقایان این گرایش را انتخاب می کنند، محیط کاری خاص آن است،چون ممکن است محل کار آنها خارج از شهر باشد(مثلا کارهای راهسازی)
فارغ التحصیلان این دوره زمینه فنی کافی برای احراز مشاغل زیر را دارند:
الف. همکاری با وزارتخانه ها و سازمانهای مسئول برنامه ریزی، طرح و نظارت طرح های عمرانی نظیر وزارت راه و ترابری – سازمان برنامه و بودجه- شهرداری ها.
ب. همکاری با مهندسین مشاور جهت مشارکت در طرح و نظارت طرح های عمرانی.
ج. همکاری با ارگانها و نهادهایی که با مسائل عمرانی در ارتباط هستند.
ضرورت و اهمیت
فعالیت های عمرانی موضوع این دوره کارشناسی ارشد عمدتأ بخشی از فعالیت های موضوع کارشناسی عمران است و تفاوت این دو تنها در سطح تخصص مورد نیاز می باشد. حجم قابل ملاحظه ای از نیاز تخصصی در زمینه مهندسی راه و ترابری نوسط کارشناسان عمران برآورده می شود. تاسیس این دور تنها برای برآورد آن بخشی از نیازهای تخصصی است که به سطح علمی بالاتر مربوط می شود. با توجه به فعالیت های عمرانی در زمینه های مختلف راه- راه آهن- فرودگاه- حمل ونقل و ترابری وبا توجه به سرمایه گذاری های نسبتأ زیاد دراین زمینه ها وبا توجه به نیاز شدید کشور به ایجاد و توسعه انواع وسائل ارتباطی که در برنامه ریزی های وزارت راه و ترابری منعکس است لزوم تاسیس این مجموعه امری روشن و آشکار بوده و تاسیس آن از اولویت خاصی برخوردار است.
مهندسی عمران – سازه های هیدرولیکی
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این دوره دارای زمینه کافی برای احراز مشاغل زیر میباشند:
1- همکاری با مهندسین مشاور سازه، معمار، راه و راهآهن و آب جهت مشارکت در طرح و نظارت بر اجرای پروژههای موضوع فعالیت این مؤسسات.
2- همکاری با مهندسین مشاور صنعتی جهت مشارکت در طرح و نظارت بر اجرای ساختمانهای صنعتی و کارخانجات و سیلوها و برجها و غیره.
3- همکاری با مؤسسات صنعتی که در تولید فرآوردههایی که به نحوه با مهندسی سازه سروکار دارند جهت مشارکت در طراحی فرآوردهها، مانند صنایع دفاعی، کشتیسازی و هواپیماسازی.
4- همکاری با وزارتخانهها و سازمانهای مسئول اجرای طرحهای عمرانی و صنعتی جهت برنامهریز و نظارت بر طرحها مانند وزارت مسکن و شهرسازی، راه و ترابری، نیرو، صنایع و شهرداریها.
ضرورت و اهمیت
فعالیتهای صنعتی موضوع این دوره کارشناسی ارشد عمدتاً قسمتی از فعالیتهای موضوع دوره کارشناسی مهندسی عمران است و تفاوت این دو تنها در سطح تخصص مورد نیاز میباشند. حجم قابل ملاحظهای از نیاز صنعت در زمینهی مهندسی سازه به لحاظ تخصص در سطح کارشناسی توسط کارشناسان عمران برآورده میشود. تأسیس این دوره تنها برای برآورده کردن آن قسمت از نیازهای صنعت است که به تخصص بالاتر مربوط میگردد.
تعریف هدف
کارشناسی ارشد مهندسی نرم افزار دوره ای است مشتمل بر دروس نظری و عملی و برنامه تحقیقاتی در زمینه های طراحی برنامه ها وسیستم های نرم افزاری بزرگ که بصورت امن، حفاظت شده و قابل اطمینان تعریف می شوند .
.فارغ التحصیلان این دوره مهارتهائی را در زمینه اصول توسعه برنامه یاسیستم های برنامه سازی، نحوه ارزیابی و تائید یک برنامه یاسیستم برنامه سازی، نحوه تعریف ویژگیهای یک سیستم بزرگ ونحوه آنالیزآن، نحوه تکمیل سیستم های نرم افزاری درنسل های مختلف، نحوه طراحی نرم افزارهائی که داری ویژگی های قابل فهم بودن می باشندو نحوه تائید ویژگی ها و مشخصات خاص موجود دریک سیستم نرم افزاری بزرگ را کسب می کنند.
هدف از این دوره تربیت افرادی است که با تولید،توسعه وتکمیل سیستم های نرم افزاری بزرگ و برنامه ریزی درجهت بهره گیری مؤثر از امکانات موجود، حرکت بسوی استقلال فنی را درعصر انفورماتیک موجب شوند.
کارائی
الف. طراحی سیستم های نرم افزاری بزرگ نظیر پایگاه داده ها، سیستم های عامل، زبانهای برنامه سازی، کامپایلرها، وسیستم های خبره، سیستمهای حفاظت داده.
ب. قابلیت تولید نرم افزارهائی که توسعه اتوماتیک نرم افزارها را ممکن می سازند ,نظیر ویرایشگرهای مبتنی بر متن, ویرایشگرهای صفحه، و ویرایشگرهای مبتنی برنحو.
ج. هدایت پروژه های نرم افزاری در مراکز تحقیقاتی کشور.
د. ارزیابی کارآئی و صحت سیستم های نرم افزاری و فرموله کردن نیازها.
ه. استخدام در موسسات آموزشی کشور.
تعریف هدف
دوره کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی حاوی مجموعه ای ازعلوم وتکنولوژی در زمینه های ژنتیک مولکولی ، کشت بافت،میکروبیولوژی، بیوشیمی ،اصلاح نباتات ومهندسی ژنتیک می باشد.
هدف از برگزاری این دوره تربیت متخصصینی است که بایادگیری علوم وتکنیکهای لازم، بتوانند به امور مربوط به تدریس وتحقیق در زمینه بیوتکنولوژی کشاورزی بپردازند.
نقش و توانایی فارغ التحصیلان
فارغ التحصیلان این رشته درزمینه های مشروح زیرمهارت داشته ومی توانند نقش و توانائی خود را در موارد ذیل ایفاء نمایند:
ضرورت و اهمیت
امروزه در اکثر رشته های کشاورزی تحقیقات گسترده ای انجام می گیرد که مبتنی بر استفاده از روشها و تکنولوژیهای جدید است. دراین راستا تحقیقات بیوتکنولوژی درجهان درحال توسعه روز افزون بوده و ازآن برای تهیه ارقام جدید زراعی وباغی و مبارزه با آفات وبیماریها استفاده می شود.
لذاضرورت تربیت افرادی که باتسلط بردانش بیوتکنولوژی وعلوم مربوطه بتوانند بعنوان هیات علمی نیازهای دانشکده های کشاورزی را تامین نموده و درمراکز تحقیقاتی به پژوهش بپردازند، کاملاً محرز است.
مهندسی کشاورزی – اصلاح نباتات
تعریف و هدفتعریف و هدف
در دوره عالی علوم کشاورزی عنوان اصلاح نباتات به رشتهای اطلاق میشود که حاوی مجموعهای از علوم و تکنولوژی در زمینههای مشروح زیر میباشد:
هدف از برگزاری این دوره تربیت متخصصینی است که بتوانند در امور مربوط به تدریس، تحقیق، برنامهریزی و مدیریت واحدهای آموزشی و تحقیقاتی کشاورزی اقدام نمایند.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این رشته در زمینههای مشروح زیر مهارت داشته و میتوانند نقش و توانایی خود را در موارد ذیل ایفا نمایند.
ضرورت و اهمیت
با توجه به اهمیتی که اصلاح نباتات در افزایش عملکرد محصولات گیاهی در واحد سطح دارد. تربیت افرادی که بتوانند در این رشته تخصص لازم را کسب نموده مسئولیت امور مختلف آموزشی، تحقیقاتی و اجرایی را در زمینههای اصلاح نباتات به عهده بگیرند، بسیار ضروری است. اهمیت این رشته جهت تربیت متخصصین اصلاح نباتات و برای نیل به خودکفایی در محصولات کشاورزی مشخص میشود. در حال حاضر برای افزایش محصولات کشاورزی علاوه بر افزودن بر سطح زیر کشت این محصولات که مستلزم سرمایهگذاری و هزینه زیاد است، یک راه بهتر، بالا بردن مقدار محصول در واحد سطح است که در این زمینه متخصصین اصلاح نباتات میتوانند نقش عممدهای داشته باشند.
مهندسی کشاورزی – زراعت
تعریف و هدف
در دوره عالی علوم کشاورزی، عنوان زراعت به رشتهای اطلاق میشود که حاوی مجموعهای از علوم و تکنولوژی در زمینههای مشروح زیر باشد:
هدف از برگزاری این دوره تربیت متخصصینی است که بتوانند در امور مربوط به تدریس، تحقیق، برنامهریزی و مدیریت واحدهای آموزشی و تحقیقاتی کشاورزی اقدام نمایند.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این رشته در زمینههای مشروح زیر مهارت داشته و میتوانند نقش خود را در موارد ذیل ایفا نمایند.
ضرورت و اهمیت
نظر به اینکه زراعت مهمترین رشته کشاورزی در رابطه با تولید محصولات اصلی کشاورزی میباشد. تربیت افرادی که بتوانند در این رشته تخصص لازم را کسب نموده مسئولیت امور مختلف آموزشی، تحقیقاتی و اجرای ی را در زمینههای تولید محصولات زراعتی به عهده بگیرند کاملاً ضروری است. از همین جا اهمیت این رشته برای تربیت متخصصین زراعت به منظور رسیدن به خودکفایی در محصولات کشاورزی مشخص میگردد. زیرا برای افزایش محصول در واحد سطح، کاربرد روشها و تکنیکهای زراعتی دارای اهمیت ویژهای است.
تعریف هدف
در این گرایش در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجویان کارشناسی که با مبانی طراحی و درک فضا و نحوهی تلفیق جنبه هنری طراحی پروژههای مختلف، با مسائل فنی آشنا شده و چند پروژه طراحی کردهاند، حال در مقطع ارشد به صورت حرفهای نحوهی برخورد و کاربرد مبانی نظری را در پروژههای مختلف، تجربه میکنند.
در ادامهی دورهی کارشناسی مهندسی معماری که حصول کارآیی عمومی در این رشته را هدف قرار میدهد، کارشناسی ارشد معماری به نحوی برنامهریزی شده است که ارائه گرایشهای تخصصی طراحی را امکانپذیر نماید.
مقدمه
پیشینه معماری ایران به حدود ۱۰۰۰سال پیش از اسلام میرسد و پس از ظهور این دین نیز تاکنون شاهد بیش از ۱۴۰۰سال معماری ایرانی- اسلامی هستیم. از گذشته معماری ایران دارای دو نظام کلی آموزش بوده است. یکی از این دو، نظام آموزش سنتی معماری است، که ریشه در قرون و اعصار دارد و انتقال اطلاعات و مفاهیم در ان بهصورت سینه به سینه، مدیدی و مدادی انجام پذیرفته است و نظام دوم، با ظهور مدارس معماری در ایران و تحت عنوان نظام آموزشی آکادمیک و کلاسیک بوجود آمده است. اهمیت بازشناسی آموزش معماری در کشور نیز آنجا بیشتر جلوه مینماید، که غالباً در مقام مقایسه معماری و معماران معاصر با معماری و معلمان گذشته بر میآییم. این در حالی است که معمار معاصر را محصول آموزش دانشکدههای معماری امروزی و معمار گذشته را حاصل آموزش سنتی معماری میپنداریم.
نقش و توانایی
فارغالتحصیلان این دوره براساس تواناییهای کسب شده در روند آمورش میتوانند در زمینههای زیر ایفای نقش کنند.
1. فعالیت به عنوان مهندس مشاور معماری در جهت طراحی پناها یا مجموعهی زیستی کوچک، از طرحهای اولیه تا مراحل اجرایی کار و طراحی اجزاء و عناصر تشکیلدهندهی بنا.
2. همکاری با گروه مهندسان مشاور معماری در جهت طراحی و توسعهی طرحها و تهیه نقشههای معماری مراحل یک و دو
3. نظارت عمومی و عالی بر صحت انجام کار در عملیات اجرایی ساختمانی
4. مدیریت و هماهنگی اجرایی پروژههای گسترده در زمینه گرایش تخصصی خود.
5. همکاری با متخصصین برنامهریز مجتمعهای زیستی.
6. همکاری و هماهنگی با کلیه متخصصینی که کارشان با سازماندهی فضای زیست مرتبط است مانند اکولوژیستها، جغرافیدانها، اقلیمشناسان، برنامهریزان اقتصادی و اجتماعی
7. عضویت در کادر فنی و همچنین سطوح مدیریت و سیاستگزاری شهرداریها و سازمانهای مشابه.
8. مشاوره عالی در زمینه طراحی فضای زیست به ویژه در حوزه گرایش تخصصی خود.
9. تدریس در دوره کارشناسی مهندسی معماری.
ضرورت و اهمیت
توجه به ابعاد کمی و هم کیفی نیازهای رو به تزاید کشور در عرضه طراحی فضای زیست توسعه و تعمیق دانش و توان تخصصی معماران را ایجاب میکند. دورهی کارشناسی ارشد ناپیوستهی مهندسی معماری با ایجاد زمینهی مساعد برای رشد گرایشهای تخصصی و در نتیجه بالا بردن بازدهی رشته، پاسخگوی ضرورت یاد شده است.
زمینههای اشتغال
نیاز به فارغالتحصیلان مهندسی معماری در سطح کشور از کارفرمایان خصوصی در پروژههای کوچک و بزرگ تا کارفرمایان دولتی (فرمانداریها، استانداریها، شهرداری، وزارتخانهها) در پروژههای عظیم متغییر است. اگرچه در سالهای اخیر شاهد افزایش چشمگیر ظرفیت پذیرش دانشجویان معماری و ایجاد این رشته در دانشگاههای مختلف بودهایم اما نیاز شدید کشور در بخش ساخت و ساز و کمبود ساختمانهای مختلف به ویژه بناهای مسکونی، بازار این رشته را پر رونق کردهاست.
تعریف هدف
مهندسی مکانیک - به انگلیسی - Mechanical engineering شاخهای از مهندسی است که با طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاهها و ماشینها سروکار دارد. تهیه و ساخت دستگاههایی که انرژیهای مختلف نظیر انرژی خورشید، انرژی هستهای و انرژی شیمیایی را به کار میگیرند نیز در حوزهٔ این شاخه از دانش است.
این رشته یکی از قدیمیترین و گستردهترین رشتههای مهندسی است. مهندسی مکانیک نیازمند فهم مفاهیمی همانند مکانیک، سینماتیک، ترمودینامیک، دانش مواد، تحلیل سازهها و الکتریسیته است.
مهندسان مکانیک، اصول اساسی نیرو، انرژی، حرکت و گرما را به کار برده و با دانش تخصصی خود، سیستمهای مکانیکی و دستگاهها و فرایندهای گرمایی را طراحی کرده و میسازند. مهندسان مکانیک، گسترهٔ وسیعی از دستگاهها، فراوردهها و فرایندها را تولید میکنند؛ از آن جمله میتوان به موتورها و سیستمهای کنترل، نیروگاههای الکتریکی، دستگاههای پزشکی، چرخدندهها، فناوری لیزر، طراحی به کمک رایانه، مهندسی به کمک رایانه و تولید به کمک رایانه، خودکارسازی و رباتیک، دستگاههای تهویهٔ مطبوع و تجهیزات کارخانهها اشاره کرد.
مهندسی مکانیک ابتدا در طی انقلاب صنعتی در اروپا در قرن ۱۸ میلادی به عنوان یک شاخهٔ مجزا شناخته شد؛ با این وجود این شاخهٔ دانش در طی هزاران سال توسعه پیدا کرده است. دانش مهندسی مکانیک در قرن ۱۹ میلادی درنتیجهٔ پیشرفتهای فیزیک نشأت گرفت. این شاخه به طور پیوستهای تکامل یافته تا پیشرفتهای فناوری را بهکار گیرد و امروزه مهندسان مکانیک به دنبال گسترش دانش در رشتههایی چون مواد مرکب، مکاترونیک و نانوتکنولوژی هستند. مهندسی مکانیک به میزان زیادی همپوشانیهایی با مهندسی هوافضا، مهندسی خودرو، مهندسی مکاترونیک، مهندسی برق، مهندسی پزشکی (بیومکانیک)، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مهندسی متالورژی، مهندسی دریا، مهندسی راه آهن (ماشینهای ریلی)، مهندسی رباتیک، مهندسی صنایع، مهندسی معدن، مهندسی نفت و مهندسی هستهای دارد.
گرایش های کارشناسی ارشد مجموعه مهندسی مکانیک
کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک در دانشگاه پیام نور به سه گرایش تقسیم می شود که عبارتند از:
مهندسی مکانیک- گرایش ساخت و تولید
مهندسی مکانیک- گرایش طراحی کاربردی
مهندسی مکانیک- گرایش تبدیل انرژی
مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
متخصصان این گرایش با تکنولوژیهای مربوط به ابزارسازی، ریخته گری ، جوشکاری، فرم دادن فلزات، طراحی کارگاه یا کارخانه های تولیدی، ساخت و تولید ماشین آلات صنایع (کشاورزی ، نظامی، ماشین سازی، ابزارسازی ، خودروسازی و ... سر و کار دارند. فارغ التحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشین سازی، ابزارسازی، خودروسازی ، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولید ماشین آلات، طراحی کارگاه و یا کارخانههای تولیدی بپردازند و نظارت و بهره برداری و اجرای صحیح طرحها را عهده دار شوند. دروس این دروه شامل مطالبی در مورد نحوه تولید، طراحی قالبهای پرس، طراحی قید و بندها، کار و برنامه ریزی با ماشینهای اتوماتیک، اصول کلی و نحوه کار با ماشینهای دستی و تعمیر و نصب تمام سرویسهای صنعتی میباشد و درصد نسبتا بالایی از آنها به صورت عملی ارائه می گردد. با توجه به پیشروی کشور به سمت خودکفایی صنایع، این رشته دارای بازار کار خوبی است.
مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی
هدف از این گرایش تربیت متخصصانی است که بتوانند در مراکز تولید و کارخانهها به طراحی اجزاء و مکانیزم ماشین آلات مختلف بپردازند. فارغ التحصیلان میتوانند در کارخانجات مختلف نظیر خودروسازی، صنایع نفت، صنایع نظامی، صنایع تسلیحاتی، صنایع هوافضا، ذوب فلزات و صنایع غذایی و ... مشغول به کار شوند. از جمله دروس این دوره می توان دروس مقاومت مصالح، طراحی اجزاء، ارتعاشات، کنترل و دینامیک را نام برد. در این رشته زمینه اشتغال و بازار کار خوبی وجود دارد.
مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی
این رشته در به کار بردن علوم و تکنولوژی جهت طراحی و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی لازم را میدهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف مکانیک آماده میسازد. فارغ التحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزا و سیستمها در بخشهای عمدهای از صنایع نظیر صنعت نفت و گاز، صنایع هوایی، صنایع نظامی، صنایع خودروسازی ، نیروگاهها، صنایع غذایی، ذوب فلزات و ... هستند.
تعریف هدف
کمیته برنامهریزی مهندسی منابع طبیعی با توجه به رسالت آن در تعیین و تدوین برنامه دورههای آموزشی و تحقیقاتی رشته مهندسی محیط زیست، برنامه دوره کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست را با در نظر گرفتن معیارهای زیر تدوین نموده است:
1. نیاز وزارتخانهها و سازمانهای مسئول برنامهریزی در زمینه مهندسی محیط زیست، مهندسی مشاور و شرکتهای مجری طرحهای مهندسی محیط زیست و صنایع مختلف جهت کنترل و یا کاهش آلودگیهای زیست محیطی.
2. نیاز مراکز آموزشی در ارتباط با رشته مهندسی محیط زیست.
3. نیاز فعلی و آینده مراکز آموزش علی جهت تکمیل کادر هیئت علمی مهندسی محیط زیست.
4. نیاز مراکز تحقیقاتی و پژوهشگاهها در ارتباط با موضوعات و گرایشهای مهندسی محیط زیست.
5. ضرورت رشد و توسعه رشته مهندسی محیط زیست در ایران و سایر کشورهای جهان.
برنامه آموزشی به صورت یک برنامه دوره کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست با گرایشهای تخصصی تدوین گردیده است.
تعریف و هدف
الف. تعریف: کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی دورهای است آموزشی- پژوهشی با تأکید بیشتر بر روی آموزشی، مرکب از تعدادی درون نظری، کاربردی و آزمایشگاهی و برنامه تحقیقاتی در زمینه مهندسی محیط زیست جهت افزایش اطلاعات کارشناسانی نظیر کارشناسان مهندسی عمران، مهندسی آب، مهندسی شیمی، مهندسی محیط زیست، مهندسی مکانیک و مهندسی بهداشت محیط و نیز ایجاد زمینه کافی جهت درک و توسعه و کاربرد تکنیکهای موجود در این رشته.
ب. هدف: هدف دوره کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست، آموزش افرادی است که دارای تواناییهای لازم جهت طراحی و نظارت بر حسن اجرای پروژههای تخصصی در زمینههای مختلف مهندسی محیط زیست بوده و در ضمن قادر به انجام تحقیقات لازم جهت حل مسائل و مشکلات زیستمحیطی کشور باشند. از جمله پروژههای تخصصی مورد نظر این برنامه عبارتند از:
اهمیت و تأسیس دوره
با عنایت به اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران: "در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیاط اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است" و با توجه به مشکلات زیست محیطی موجود در ایران و جهان نظیر:
- مشکل آلودگی هوا در شهرهای بزرگ
- مشکل ضایعات جامد از جمله زبالههای شهری و صنعتی
- مشکل فاضلابهای صنعتی و کشاورزی
- مشکل آلودگی صدا
لزوم تأسیس دورههای کارشناسی ارشد در زمینههای منابع طبیعی آشکار بوده و تأسیس آنها از اولویت خاصی برخوردار میباشد.
آدرس : تهران، خیابان استاد نجات اللهی، خیابان فلاح پور، پلاک27، دانشگاه پیام نور استان تهران
تلفن : 82155-021
info@faragirpnu.com